Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Soorten en ondersoorten

Er zijn twee soorten gorilla's, beiden met 2 ondersoorten:
» oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
    - berggorilla (Gorilla beringei beringei)
    - oostelijke laaglandgorilla oftewel grauergorilla (Gorilla beringei graueri)
» westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
    - cross river gorilla (Gorilla gorilla diehli)
    - westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

De berggorilla komt voor in het bergachtige grensgebied van Oeganda, Rwanda en in de Democratische Republiek Congo. De oostelijke laagland gorilla leeft in de laagland- en bergregenwouden en de subalpiene wouden van het oosten van Congo-Kinshasa, het zuidwesten van Oeganda en in Rwanda, in een driehoek tussen de Lualabarivier, het Edwardmeer en het Tanganyikameer.

De westelijke laagland gorilla's leven in Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Equatoriaal Guinee, Gabon en Congo-Brazzaville. De cross river gorilla's leven bij de Cross River op de grens van Kameroen en Nigeria (op 300 kilometer afstand van de westelijke laaglandgorilla's).

De ondersoorten verschillen in uiterlijk, alleen de twee westelijke gorilla's niet heel erg. Het verschil tussen de oostelijke en westelijke gorilla is heel groot. Ten eerste de haarkleur en ook de soort vacht. Waar de oostelijke gorilla's vooral zwarte haren hebben, hebben de westelijke gorilla's ook wat rood/bruin haar her en der. Vooral boven hun wenkbrauwboog (zie bij gezichtsuitdrukkingen meer daarover). Maar zeker niet iedere westelijke laaglandgorilla heeft dat. Sommige hebben het ook op (delen van) hun rug of schouder of nek.

Sommige westelijke laaglandgorilla's zijn ook grijs. Niet van ouderdom, maar door genen. Dan heb ik het niet over zilverruggen, maar vrouwelijke en sommige jongere (zowel mannelijk als vrouwelijk) gorilla's. In 2 dierentuinen die ik bezoek zitten grijze dames: Dalila in GaiaZOO en Mintha in Apenheul. Nu zijn beide dames wel oud (Dalila is in 1972 geboren en Mintha in 1974), maar ze hebben die grijze haren al veel langer. De jonge dochter van Mintha (MFugaji, geboren in 2009) heeft ook wat grijze haren her en der (bakkebaarden en bovenkant rug). Ook andere gorilla#&39;s hebben her en der nog wel eens wat grijs (enkelen bij hun bakkebaarden).

De haren van de oostelijke gorilla's zijn wat 'wolliger' dan van de westelijke gorilla. Vooral de kleine berggorilla's hebben heel wat krullen. Zo apart om te zien vind ik.

Wat de zilverruggen betreft zijn er verschillen bij de twee soorten. De berggorilla's worden al jaren bestudeerd en de meeste informatie is ook gebasseerd op hoe zij leven en hoe zij eruit zien. Het scheelt nogal met andere (onder)soorten. Zo geldt dat zeker voor de rug van de leider. Die naam is absoluut van toepassing op de zilverruggen van de berggorilla: ze hebben een grijze band over hun rug. Bij de westelijke (westelijke laagland én cross river) gorilla heeft de zilverrug echter ook een 'grijze broek'.

Hier een plaatje waar het verschil tussen de ondersoorten mooi te zien is.

Bron: gorillastichting.nl/soorten

Als je een gorilla in een dierentuin ziet, dan is het de westelijke laaglandgorilla. Ben je in Zoo Antwerpen, dan zie je ook één oostelijke laaglandgorilla: Amahoro. Zij is de enige oostelijke laaglandgorilla buiten Afrika nadat de andere op 21 mei 2016 in diezelfde dierentuin overleed (dat was Victoria, ze staat nog op mijn 'Wie is wie' pagina van Antwerpen vermeld).

Voor alle gorilla's in het wild geldt dat ze (veelal zeer ernstig) bedreigd zijn. Dit komt o.a. doordat de mens helaas hun leefgebied vernietigt Over de diverse redenen kun je hier lezen: gorillastichting.nl/bedreigingen.

De meest recente cijfers over aantallen in het wild zijn de navolgende:
- berggorilla: 1004 (volgens een onderzoek van 2018) of 1063 (o.a. in dit artikel te lezen)
- oostelijke laagland gorilla: 6800 (!!) na een nieuw onderzoek in mei 2021 (klik hier om er meer over te lezen); daarvoor 3800 (2016)
- westelijke laagland gorilla: 361.900
- cross river gorilla: 250 à 300

Alles op mijn site gaat over de westelijke laaglandgorilla, mits anders aangegeven.

 
<- terug naar gorillafeiten

 



© 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥