GEWICHT / LENGTE / LEEFTIJD / VOORTBEWEGEN

(Gewicht en leeftijd geldt voor de gorilla's in dierentuinen.)

De vrouwtjes wegen tussen de 60 en 110 kilo; mannetjes tussen de 180 en 220 kilo.

Niet iedere dierentuin heeft de mogelijkheid om gorilla's te wegen. Waarom zou men eigenlijk ook wegen? Voor mezelf kan ik dan als antwoord geven: uit nieuwsgierigheid. Ik ken verschillende zilverruggen en ik vraag me dan af 'wie zou er zwaarder zijn'. Ik weet dat ze in Blijdorp hopen dat een sponsor een weegschaal, in de vorm van een 'hangmat' (of iets dergelijks) kan schenken. Feit is wel dat het heel wat kilo's aan moet kunnen.

Tijdens een bezoek aan GaiaZOO in oktober 2015 vertelde de verzorger dat ze de gorilla's hadden kunnen wegen. Super leuk om eens gewichten te horen. Hieronder zijn ze te zien. Ik vermeld de leeftijden van de gorilla in kwestie erbij zodat je een beeld kunt vormen (leeftijden zijn ten tijde van het babbeltje!).
- Makula 216 kilo (25 jarige zilverrug)
- Dalila 83 kilo (43 jarig vrouwtje)
- Tamidol 101 kilo (16 jarig - zeer gespierd!! - vrouwtje)
- Sangha 76 kilo (15 jarig vrouwtje)
- Loango 98 kilo (10 jarig jochie)
- Mosi 53 kilo (5 jarig jochie)
- Ayo 25 kilo (2 jarig jochie)
- Zola 9 kilo (1 jaar en 4 maanden jong meisje)
- Nala 4 kilo (9 maanden jong meisje)

En dan even over de oostelijke laaglandgorilla Amahoro in Zoo Antwerpen; zij weegt ongeveer 150 à 165 kilo!!!!! Toen ik er 31 december 2015 was ging ze op de weegschaal zitten! Niet helemaal, een stuk kont hing er overheen Toen las ik al 155. Later sprak ik verzorgers en die vroeg ik wat ze helemaal weegt.

De lengte van de westelijke laaglandgorilla valt eigenlijk best wel mee. Als ze rechtop staan, dan zijn vrouwtjes zo rond de 1,5 meter lang; een mannetje maximaal 1,8 meter. Ze zien er wel groot uit, maar ze hebben vrij korte benen. Voor andere soorten gelden andere lengtes.

Gorilla's worden tussen de 45 en 50 jaar; in het wild halen ze die leeftijden vaak niet. Behalve door de bedreigingen komt dit natuurlijk ook doordat ze in dierentuinen onderzocht en behandeld kunnen worden als ze ziek zijn. Iets wat niet makkelijk is. Narcose is (bij vele dieren) vaak risicovol en het moet echt serieus zijn wil men dat doen. Die maximale leeftijd is trouwens in de afgelopen jaren al regelmatig aangepast. Ik las toevallig 2 februari 2016 in Safaripark Beekse Bergen op een informatiebordje 'wordt 35 jaar oud'.

Gorilla's bewegen zich op handen en voeten voort. Hun voeten staan plat op de grond; hun handen op de knokkels. Daarom dat hun duim in verhoudig ook kleiner is dan die van ons; zo zit die niet in de weg bij het lopen.

Voor informatie over andere gorilla's verwijs ik je naar google.nl.

 
terug naar boven