Gorilla's zijn GEEN (levens)gevaarlijke dieren. Veel mensen denken en zeggen van wel. Als ik de keren zou moeten tellen dat ik dat in dierentuinen hoor ..... Op 2 februari 2016 hoorde ik in Beekse Bergen een vrouw tegen haar vriend zeggen "Ze zijn echt levensgevaarlijk". Ik ben naar hen toegelopen om dit fabeltje de wereld uit te helpen door te zeggen "Sorry dat ik me er even mee bemoei, maar ik hoorde je zeggen dat .....". Zoals eigenlijk bijna iedereen met wie ik zo een gesprek aanknoop, vonden ze het fijn dat ik het vertelde (vanzelf volgen dan regelmatig andere vragen). Het grappige, wat ik zag toen ze weggelopen waren, was de tekst op het bordje recht voor hun neus 'Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar gorilla's zijn vriendelijke, bijna 'verlegen' dieren' (dat bordje is er -helaas- niet meer).
Hoe kan een plantetend dier toch levensgevaarlijk zijn? Roofdieren, die zijn (levens)gevaarlijk. En mensen met wapens.
Gorilla's zijn erg relaxt, zeer sociaal en de meest zachtaardige dieren die je in het wild tegen kunt komen! Zolang ze zich niet bedreigd voelen, dan zullen ze je niks doen. En zelfs al voelen ze zich bedreigd/geïntimideerd, dan doen ze je ook nog geen kwaad. Ze gaan gewoon weg of de zilverrug doet z'n ding om jou te imponeren. Hij gaat rechtop staan om zichzelf zo groot mogelijk te maken en hij zal een borstroffel maken, mogelijk daarbij zijn tanden laten zien. Geloof me, dat werkt wel om jou af te schrikken!
De groep in deze video is niet geïntimideerd, ze zijn gewoon nieuwsgierig http://youtu.be/x2H7zcqjplc.
Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de groep in Burgers' Zoo ineens bang waren. Ze waren vlakbij het water op hun eiland en gingen er snel vandoor naar een ander deel. Ik snapte het niet en ging kijken wat er aan de hand was; waar ze zo van geschrokken waren. Nou ... ik zag drie (kleine) schildpadden het water uitkomen ... helden.
Op 5 juli 2021 heb ik in een deuk gelegen in Apenheul. De tweede gorillavoedering was tegen het einde toen ineens 3 van de 4 dames opstonden en tegelijk 1 kant opkeken. Ik had ze al gehoord en zij dus ook: er kwamen ganzen aanvliegen. En ja hoor, de 3 renden een stuk verder het eiland op. Tjonge jonge. Toen de ganzen in het water geland waren, kwamen ze toch weer terug naar voren voor de heerlijke brokjes die door de verzorger het eiland opgegooid waren. Echter, toen er weer wat beweging en geluid van de ganzen in het water afkwamen, renden ze (dezelfde 3 dames) weer weg. Tja, die enge beesten (4 stuks) zouden eens het eiland op komen lopen en hun doodmaken (ahum). Er was 1 heldin die onverschrokken doorging met brokjes zoeken en eten: Mintha. Mijn favoriete dame in Apenheul.
Iets wat ik in 2012 in Artis meemaakte heb ik gefilmd -> http://youtu.be/AI3As1LXcT0. De gorilla's waren alleen maar nieuwsgierig en hadden niet de neiging om het diertje te verwonden of te vermoorden; ze bekeken het gewoon nieuwsgierig. Als deze (of ieder andere) vogel in het chimpanseeverblijf geland zou zijn, dan zouden de chimpansees het vermoord hebben. Vaak maken duiven, maar ook andere vogels, de fout om in een chimpanseeverblijf te landen; dat loopt dan niet goed af voor ze.
En dan hun gedrag. In dierentuinen zie je de gorilla's (de volwassenen dan toch) veel relaxen/slapen/rusten. Veel mensen vinden ze dus maar saai en zeggen dat dat komt omdat ze in een dierentuin leven in een beperkte ruimte. Maar dat is niet enkel dierentuingedrag; in het wild rusten ze ook veel en blijven ze ook veel op een plek bij elkaar. Ze leggen er maar ongeveer maximaal 1 kilometer (vaak minder) per dag af om te eten en verder relaxen ze. Gorilla's zijn geen trekkers, maar blijven meestal op een vaste plaats. Als daar op den duur het eten op is, dan vertrekken ze weer. Ze hoeven niet al te ver te lopen om bij een nieuwe plek met genoeg eten te komen.
Daarom jammer dat mensen vaak zeggen "ze zijn saai". Het zijn gewoon dieren die een rustig leventje leiden. Een ander veel gehoorde opmerking, die ik echt niet snap is dat mensen zeggen "ze doen de hele dag niks". Dat zijn dan mensen die even een paar minuten bij de gorilla's komen kijken (meestal tijdens hun middagdutje); de rest van de dag zie ik ze niet. Hoe kun je dan zeggen dat ze de hele dag niks doen? Ik sta vaak 'de hele dag' bij ze en ik zie veel actie; bij de jongeren meer dan bij de ouderen natuurlijk. En ja, ze doen dus middagdutjes. Niet op vaste tijden en niet altijd even lang, maar ze doen het wel.
Veel mensen denken/zeggen ook dat poep en snot eten (meer daarover in detail bij 'poep eten') uit verveling is. Gorilla's zouden zich vervelen in dierentuinen. Nou, dat doen ze dus niet. Nogmaals, ze besparen gewoon veel energie, net als in het wild. En ook twee genoemde gedragingen gebeuren in het wild.
De kinderen zijn een ander verhaal. Die spelen veel met elkaar en rusten stukken minder; naar mate ze ouder worden rusten ze wel wat meer. Wat ik dan hier nog even duidelijk wil vermelden: ze spelen!! Ook hier weer een misvatting van bezoekers (vooral van jongere kinderen, maar zeker ook van volwassenen): 'ze hebben ruzie'. Nou, niet dus. Als ze spelen dan gaat het er wild aan toe. Het zijn sterke dieren. En ze gebruiken af en toe hun tanden bij het spelen. Maar zoals gezegd, het is en blijft spelen. Ruzie tussen kleintjes komt niet heel vaak voor. Althans, ik heb het nog niet vaak gezien. Waar zouden ze ook ruzie over moeten maken?
Verder wordt er vaak gedacht en gezegd dat het niet goed is voor gorilla's (en andere dieren) om in dierentuinen te wonen. Ze gedijen daar niet goed zegt men dan. Nou, ook dat is dus niet waar. Als ze zich niet goed zouden voelen, dan planten ze zich niet voort o.a. Dan zouden ze geen hoge leeftijden behalen, maar jong sterven van verdriet.
Gorilla's vlooien ook. Niet zo vaak als andere apen, maar ze doen het wel. Het zijn vooral de moeders die hun kinderen vlooien of andersom. Ook zie ik wel eens (jongvolwassen) vrouwtjes een ander vrouwtje vlooien. Minder vaak (maar heb het wel eens gezien) vlooit een zilverrug een kind of een vrouwtje de zilverrug. Ik vind het trouwens een rotwoord! Hoe vaak mensen wel niet zeggen dat ze vlooien hebben, het is ook weer niet te tellen. Ze hebben geen vlooien -ook geen luis-, de handeling wordt vlooien genoemd. Ze hebben wel schilfertjes in hun vacht, of zandkorrels of pluisjes of wat dan ook. Vlooien is verder ook een sociale bezigheid. Het Engelse woord is mooier: grooming. Helaas is dit woord in het Nederlands weer sinds enkele jaren verbonden aan 'digitaal kinderlokken'. Zelf vind ik 'verzorging' een mooier woord dan vlooien.