Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Leefwijze

Gorilla's zijn sociale dieren die in een haremstructuur leven.

De groepen hebben diverse groottes in het wild. Daar scheelt het ook weer per (onder)soort. In dierentuinen leeft over het algemeen één zilverrug met minimaal drie vrouwtjes en hun gezamenlijke kinderen.

De zilverrug is de onbetwiste leider. Hij staat boven zijn vrouwtjes en kinderen. Tussen de vrouwtjes onderling is ook een rangorde. Eén is altijd het hoogst en één het laagst in rang. De rang bij de vrouwen is af en toe wisselend en soms niet altijd even duidelijk. Het kan afhangen van diverse factoren. Meestal is het vrouwtje met het jongste kind het hoogst in rang. Zij heeft meer 'bescherming' nodig van de zilverrug dan de anderen. Maar het heeft ook wel eens met het karakter van de vrouw te maken; sommigen liggen de zilverrug gewoon beter dan anderen en zo'n vrouwtje met een goed karakter is dan het hoogste in rang omdat zij favoriet is bij de zilverrug. Voor sommige vrouwtjes is het ook echt heel erg belangrijk om hoog in rang te zijn; een enkeling maalt er echt niet om.

De kinderen varen in principe mee op de rang van hun moeder.

Behalve familiegroepen zijn er ook vrijgezellengroepen. Zowel in het wild als in dierentuinen. Natuurlijk is het in dierentuinen een ander verhaal dan in het wild. In het wild kunnen ze komen en gaan. En dat gebeurt ook. Vaak vertrekt een jongeman op een moment uit zijn familiegroep; hij zwerft dan vaak eerst een tijdje alleen rond en sluit zich dan aan bij een groep mannen. Ooit verlaat hij die weer om zelf op zoek te gaan naar een groep met vrouwjtes die hij over kan nemen. In dierentuinen zijn vrijgezellengroepen samengesteld door de stamboekhouder. Over het algemeen zijn het dan mannetjes bij elkaar waar de bloedlijn al ver van verspreid is. Zij zijn dan dus 'niet belangrijk' om met dames te zetten. Vaak zijn het ook (half)broers van elkaar.

Nog niet heel lang geleden is uit onderzoek gebleken dat er ook 'non breeding' groepen zijn in het wild. Dat was wel een verbazingwekkende ontdekking. Dat gaat dan om de westelijke laaglandgorilla's, waar minder bekend van is dan van berggorilla's. Dat is dus een groep met meerdere mannen en vrouwen. Die vrouwen gaan weg uit de familiegroep waar ze bij zitten en sluiten zich dan bij zo'n groep aan. Vaak laten ze hun kinderen dan achter bij de groep waar ze vandaan komen. Wat ik begrepen heb, is de samenstelling van die groepen heel wisselend.

Over gorilla's in het wild is verder heel veel te vertellen. Ik verwijs jullie daarvoor graag naar gorillastichting.nl/gedrag.

Ik wil hier alleen nog even vertellen over hoe gorilla's slapen. Ze bouwen (zowel in het wild als in dierentuinen) iedere dag een nieuw nest om in te slapen. Jonge gorilla's slapen bij hun moeder in het nest. Oudere broers/zussen slapen in een eigen nest. Ik kijk altijd met heel veel plezier naar dat nesten bouwen. Voor middagdutjes doen ze dat over het algemeen niet, maar voor hun nachtrust wel. Dus tegen het eind van de dag zie ik ze dat in dierentuinen regelmatig doen. Echt zo leuk om te zien! In het wild doen ze dat regelmatig in bomen (alleen de zilverrug niet vanwege zijn gewicht; hij kan wel een boom in, maar slapen in een nest op een tak is niet zo verstandig).

Een korte uitleg over nestbouw in dierentuinen.
Men pakt houtwol (of stro of hooi, afhankelijk van de dierentuin in kwestie) dat door verzorgers is weggelegd. Niet dagelijks vers (dat is niet echt nodig), maar soms dus wel vers en dat is het leukst. Ze trekken dat houtwol dan helemaal uit elkaar en gaan dat rond zichzelf leggen en optrekken. De één is er langer en intensiever mee bezig dan de ander. Ik zal het eens proberen te fotograferen/filmen, want met het omschrijven kan ik het niet goed genoeg uitdrukken. Ik zie het trouwens niet altijd vanwege de openingstijden van de dierentuinen. Als ze om 17 uur (of vroeger) al dicht gaan, dan mis ik het volledig. Zijn ze langer open, dan maak ik het mee. Over het algemeen zijn ze in voorjaar en zomer langer open.

 
<- terug naar gorillafeiten

 



© 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥