GEZICHTSUITDRUKKINGEN

Ook hier weer een irritatiefactor voor me, sorry Mensen die (zowel in dierentuinen als in reactie op mijn filmpjes) zeggen 'die kijkt boos' of 'die kijkt chagrijnig' of 'die kijkt verdrietig' ... ik word er soms moedeloos van

Iedere gorilla heeft een eigen hoofd, een eigen blik. En nee, dat is dan niet chagrijnig of boos of verdrietig. Ook een houding geeft niet aan of ze boos of chagrijnig of verdrietig zijn. Waarom moeten mensen nou zoveel menselijke emoties aan ze toebedelen vraag ik me wel eens af. Ja, in veel dingen lijken ze op ons, maar echt niet op alles (en dat maakt ze zo leuk).

Het enige wat wel te vergelijken is met het menselijke is een gorillababy/gorillakindje dat lacht. Je ziet heel vaak dat jonge moeders hun baby'tje (nonchalant) kietelen. Dat kleintje lacht dan. Heerlijk om te zien! Ook als kleintjes met elkaar spelen, dan zie je die lach regelmatig (let wel: zien, niet horen). Sowieso is het 'speelgezicht' van een gorilla uk prachtig.

Ze hebben wel empatisch vermogen/gedrag, maar ze hebben niet alle emoties die wij hebben. En als ze die al hebben, dan valt dat niet aan hun gezicht af te lezen, maar aan hun houding en eventueel hun geluiden.