De zilverrug in een familiegroep is de leider. In het wild geldt dat hij bepaalt wat de groep doet. In dierentuinen zijn hun taken (deels vanwege de ruimte die ze hebben, deels vanwege het feit dat ze (al dan niet op gezette tijden) eten krijgen van hun verzorgers) net iets anders.

Om te beginnen: in iedere familiegroep is er maar 1 volwassen man, die de leider is. Die man kenmerkt zich door zijn grijze haren. Deze grijze haren heeft hij op het grote deel van zijn rug en de westeljke laagland heeft ook een 'grijze broek', waar een berggorilla alleen een grijze band over zijn rug heeft. Veel mensen roepen 'kijk die ouwe' (of woorden van gelijke strekking), maar de grijze haren hebben niks met de leeftijd te maken! Door hormonen wordt een mannetje grijs, zodra hij de enige man is in een groep met vrouwtjes. Stel dus dat een mannetje op 10-jarige leeftijd uit een familiegroep verhuist naar een eigen groep, dan wordt hij langzaam aan grijs. Die grijze haren kan hij dan hebben op 11 jarige leeftijd. Ik weet even niet meer waar, maar ergens wordt verteld dat het te vergelijken is met baardgroei bij mensen. Nu is dat mijns inziens ook niet helemaal juist, want die baardgroei is er ongeacht of de jongen in kwestie nog thuis woont of niet

Ik vind het altijd leuk als ik 'die ouwe' hoor in Artis of Blijdorp. In beide tuinen is de zilverrug de jongste van de volwassenen. De mensen zijn nogal verbaasd als ik dat vertel. De andere opmerking 'die dikke' laat me steeds weer zuchten. Ik vind dik een negatief woord.

Wat doet een zilverrug (in de dierentuin) precies? Hij houdt de boel - meestal liggend, maar ook zittend - in de gaten en grijpt in wanneer nodig. En dat is vooral nodig als er ruzie is tussen zijn vrouwtjes onderling. Gelukkig is dat niet vaak, maar als het is, dan sust hij die ruzie door 1 van de 2 op de grond te duwen en een beet te geven. Dat is dan (over het algemeen) het vrouwtje wat laagst in rang is. Dan geef ik even wat voorbeelden van Burgers'. Daar is sinds eind 2013 Makoua het hoogste in rang. Nimba, voorheen de nummer 1, is nu het laagst in rang. In de tijd dat Nimba hoogst in rang was, presteerde madam het om te kuchen als een ander vrouwtje te dicht bij haar eten kwam. Mijn mening: die ander kwam dan echt niet te dichtbij, maar mevrouw maakte gebruik van haar positie. Zodra ze kuchte kwam Bauwi in actie. Nu is het dus Makoua die regelmatig kucht. Zij doet dat wel als een ander vrouwtje te dichtbij komt. En dan pakt Bauwi dus dat ander vrouwtje aan. Zoals het voorheen regelmatig Nimba / Makoua was, is het nu regelmatig Makoua / Nimba. Maar soms is het al voldoende (voor iedere zilverrug in dierentuinen bedoel ik dan) dat hij opstaat, zich groot maakt en eens goed richting de ruzie makende dames kijkt.

Als een kind ruzie heeft met een ander kind, grijpt Bauwi niet in! Andere zilverruggen volgens mij ook niet. Dat is de taak van een vrouwtje. Ook als een vrouwtje ruzie heeft met een kind (wat zelden gebeurt) dan bemoeit Bauwi zich er niet mee. Dat behoort ook niet tot zijn takenpakket

Verder is de zilverrug degene die waar het eten betreft alles op mag eisen wat hij wil en hij doet dat soms ook (als het echt zijn lievelingseten is). Over het algemeen geldt dat het eten in een straal van een x-aantal meter rondom waar hij gaat zitten van hem is. De anderen komen niet in de buurt! En als hij een ander ziet met lekker eten, dan staat hij op en gaat hij dat halen. Niet afpakken, want geloof me, iedere andere gorilla in een groep laat direct vallen wat hij/zij vast heeft Heeft hij dan 'zijn plek' verlaten, dan zie je de brutaalste individuen daar het een en ander weghalen.

Iedere zilverrug heeft zijn eigen krarakter en speelt wel of niet met zijn kinderen. Meer hierover bij 'de diverse groepen' onder 'diversen'.

Een goed voorbeeld van de ontwikkeling van een zilverrug is (de mooiste zilverrug die ik persoonlijk ken) Kidogo. Geboren op 15 november 2000 in Givskud, Denemarken. Op 30 maart 2012 verhuisde hij naar Zoo Krefeld. A.J. Haverkamp bezoekt Zoo Krefeld al vele jaren en hij heeft foto's van Kidogo toen hij er nog niet zo lang woonde en de jaren daarop tot nu. Helemaal onderaan deze pagina zie je foto's van zijn ontwikkeling.

Zelf ben ik nu de ontwikkeling van twee jongemannen aan het volgen. De één betreft Matadi in Zoo Antwerpen. Hij arriveerde daar op 24 februari 2016 als 12-jarig jochie. Inmiddels is hij 14 en al flink veranderd. Ik zal tzt eens foto's van hem gaan zoeken van de verschillende bezoeken.

De tweede jongeman betreft Komale, in Safaripark Beekse Bergen. Hij kwam daar aan op 13 juli 2016 als 9-jarige; nu is hij 11. Ook hij is flink veranderd en ook van hem volgen tzt eens een overzicht van foto's.

In dierentuinen met vrijgezellengroepen vind je meerdere zilverruggen. Die ontwikkeling is ook daar bij de mannetjes. Zo zijn de vier jongens in Safaripark Beekse Bergen inmiddels allemaal (mooi) grijs. Dus de hormonen doen ook daar hun werk Ook in deze vrijgezellengroepen geldt dat er 1 boven de anderen staat trouwens. Echte 'taken' heeft deze 'baas' niet echt. Hij kan wel eten opeisen dan wel op proberen te eisen.

Iedere zilverrug heeft een 'punthoofd'. Dit komt niet doordat hij zoveel vrouwen en kinderen heeft Zijn kaakspieren zitten eronder; aan de zogenoemde botkam zitten die spieren gehecht. Let maar eens op als een zilverrug zit te eten: dat punthoofd beweegt.

Ook nog even een bijzonder wetenswaardigheid: de penis van een zilverrug is niet goed te zien. Hoe vaak ik al zilverruggen recht voor mijn neus heb zien liggen met hun benen wijd: niks te zien! In relaxte stand is het zo ontzettend klein en er zit een hoop haar voor. Eén keer heb ik Bokito 'in vrolijke toestand' gezien (hij was aan het kijken naar een groepje bezoeksters naast me, die op leeftijd waren). Van zijn toestand heb ik natuurlijk meteen een foto gemaakt Het grappigste van alles was dat ik die foto op mijn Facebook plaatste. Iedereen dacht dat het zijn tepel was.

Typisch voor een zilverrug is ook de lucht die hij af en toe afscheidt. Veel mensen vinden het vies; ik vind het wel wat hebben. Dat luchtje is er bij verschillende vormen van 'opwinding'. Nee, niet (alleen) seksuele

 
Ontwikkeling Kidogo, Zoo Krefeld
De eerste foto is van toen hij er nog niet lang was (4 mei 2012). Enkele maanden later was hij al erg veranderd! (6 juli 2012). De foto's (allen van A.J. Haverkamp dus) spreken voor zich.

En dan foto's van zijn rug en billen toen hij er net was en later:


Tot slot wat meer foto's van diverse data: 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu