Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Geslacht

Als je de volgorde hebt aangehouden, dan heb je net gelezen over de zilverrug. Daarvan is het wel duidelijk dat het een man is. Ook vrouwen zijn over het algemeen goed te herkennen. Maar hoe weet je nu bij de kinderen of het een jongetje of meisje is?

Dat is niet aan het uiterlijk van een baby/peuter/kleuter te zien. Er is maar één manier om het geslacht vast te stellen en dat is door tussen de beentjes te kijken. Zo wordt dan ook na de geboorte (al snel of langzaam) vastgesteld wat het geslacht is.

Makkelijk is dat trouwens niet. De moeder draagt haar pasgeboren kindje namelijk de eerste tijd non stop tegen haar buik, waarbij ze het steeds ondersteunt met haar hand. Dat maakt het lastig om 'tussen de benen te kijken'.

Soms duurt het dagen, weken of maanden, maar soms gaat het wel heel snel. In dierentuinen gaan sommige moeders namelijk wel eens heel relaxt op hun rug op een goede plek liggen met de baby op hun buik en dan hoeven ze het niet te ondersteunen en kan de hand dus weg. In dat geval is het dus soms te zien.

Ook dan is het wel eens lastig trouwens. Het verschil tussen een piemeltje en clitoris bij pasgeboren gorillaatjes is niet altijd even duidelijk. Ik ga verder maar niet in detail over het hele gebeuren daar beneden, maar zeg als laatste daarover nog het volgende: een jongen heeft ook balletjes natuurlijk, maar die zijn ook niet altijd meteen zichtbaar.

Afhankelijk van hoe lang het duurt, wordt een naam snel of niet snel gekozen en bekend gemaakt. Het is namelijk zo dat vrijwel iedere dierentuin een jongens- of meisjesnaam wil kiezen en dus zeker moet zijn van het geslacht.

Onder gorillaliefhebbers is het nog wel eens een sport om als eerste het geslacht te zien. Ja, ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt. Je moet ze (okay, 'ons') dan eens zien. Constant die gigantische cameralenzen gericht op dat deel van de baby waar het te zien is. Zodra mama haar hand weg doet als de baby op haar buik ligt terwijl zij op haar rug ligt, gaan al die gekken als een malle 'schieten'. Dan worden die foto's meteen bekeken en er op ingezoomd. Vaak is het dan alsnog pech hebben omdat het niet helemaal duidelijk is. Zodra 'DE' foto er wel is, deelt de persoon in kwestie die graag met een verzorger.

Er is nog een manier om het geslacht te kunnen bepalen. Dat is door te kijken naar het straaltje als de baby plast. Is dat een hele harde krachtige straal die strak een kant op gaat, dan komt het uit een piemeltje. Is het minder krachtig en strak; zeg maar wat druppelend, dan komt het uit een vaginaatje.

In het verleden is het voorgekomen dat een gorilla het verkeerde geslacht toebedeeld kreeg. Over 3 van die mij bekende gevallen kun je meer lezen bij diversen; 1 van die gevallen was in een dierentuin die ik bezoek.

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥