Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Eten

Gorilla's eten in dierentuinen natuurlijk anders dan in het wild. In het wild eten ze voornamelijk bladeren, sappige stengels, wortels, knollen en vruchten. Soms eten ze ook termieten en (meestal 'onbedoeld') kleine insecten; deze zitten tussen het groenvoer dat ze eten. Ze eten 20 à 30 kilo per dag.

In dierentuinen eten ze diverse soorten groenten, gras, bladeren en schors. Fruit eten ze niet of zelden; dat scheelt per dierentuin. De reden is dat in ons fruit suikers zitten om het voor ons lekker te maken. In de vruchten in het wild is dat natuurlijk niet het geval. Ik hoor zo vaak dus dat mensen (bijvoorbeeld tegen hun kinderen) zeggen dat gorilla's bananen eten. Dat is in dierentuinen dus niet het geval! Maar ook in het wild eten gorilla's geen bananen; de banaan komt namelijk niet in hun leeftijdgebied voor. Van oorsprong komt de banaan uit Azië. Sinds jaren wordt die nu wel in heel veel landen wereldwijd geteeld. Onder andere in Kameroen, waar de westelijke gorillay's voorkomen. Dus de mensen die daar bananen plantages hebben, hebben/hadden wel eens last van gorilla's die van hun oogst komen/kwamen eten.

Grappig trouwens, zowel kinderen als volwassenen zien een witlof vaak aan voor een banaan. Witlof krijgen ze heel vaak in dierentuinen, dus ik hoor dat heel vaak.

Zoals gezegd, in sommige dierentuinen krijgen ze wel fruit. Ooit ook in Apenheul. Daar zaten vroeger vaak schijfjes appel in het koffertje wat gebruikt werd voor de voederpresentaties. Dat was makkelijk gooibaar eten. De laatste jaren zie ik het niet meer. In Antwerpen krijgen ze dagelijks nog wel een beetje. Toen ik op 29 januari 2016 in Blijdorp was kregen de gorilla's kiwi. Toen ik met een verzorger stond te babbelen vertelde hij dat er in een hele lading kiwi's was binnengekomen en dan worden de gorilla's ook eens extra verwend. En toen zag ik op 17 februari 2016 in Burgers' Zoo ook kiwi's! Maar (gelukkig) is het niet gebruikelijk. Waar het voornamelijk wel eens voor gebruikt wordt is als er medicijnen toegediend moeten worden, vooral de anti-conceptiepil voor dames her en der, maar ook voor andere medicatie als een gorilla dat nodig heeft. Meer over dat suiker verder hieronder.

Qua groenten heb ik eigenlijk al heel veel voorbij zien komen. Het meest voorkomend is: andijvie, komkommer, courgettes, wortelen, paprika (rood heeft de voorkeur), ui en witlof. Maar ook boerenkool, tomaten, rode bieten, venkel, prei, broccoli en koolrabi krijgen ze. Dan vergeet ik nog meer dan genoeg op te sommen.

Daarnaast (en voor alles geldt dat het per dierentuin verschillend is) krijgen ze ook takken met bladeren, luzerne, zaden en brokken. Dat zijn dan speciale brokken voor planteneters. Het is vooral heel grappig/bijzonder om te zien hoe ze kleine zaden met veel geduld van de vloer afrapen en eten. Zo krijgen de gorilla's in Burgers' Zoo af en toe maiskorrels en om dan een ongeveer 170 kilo wegende zilverrug zo rustig, geduldig en voorzichtig die korreltjes één voor één van de grond te zien plukken, vind ik heel leuk om te zien.

Ook krijgen de gorilla's in Burgers' Zoo (en in andere dierentuinen heb ik het ook gezien) soms een hard gekookt eitje. Ook heb ik gekookte aardappelen voorbij zien komen her en der. Bao Bao krijgt regelmatig zoete aardappel. In Zoo Antwerpen krijgen ze regelmatig gekookte rijst. Al met al heel gevarieerd dus.

Van de takken die ze krijgen eten ze de blaadjes en schrapen ze de schors af en dat eten ze op. Ik heb ooit jaren geleden gehoord dat het (onder andere) is om hun gebit te verzorgen. Toen ik deze website ging maken dacht ik 'ik zoek het eens op op internet', maar ik kon er niks over vinden. Toen ik op 5 februari 2016 een 'gorilla-expert' (zoöloge in een Nederlandse dierentuin) tegenkwam heb ik het haar gevraagd. Ze vertelde me dat het 'gewoon' erg vezelrijk voedsel is, dat (tot mijn verbazing) ook goed verteerd wordt.

In Burgers' Zoo heb ik ooit eens gezien dat er zuurkool was weggelegd. Nou, daar moesten ze niks van hebben. Ze kenden het niet en lieten het links liggen en aten al het ander eten wel op. Totdat dat op was begon deze en gene er nieuwsgierig naar te worden.

In dierentuinen geldt dat kleintjes heel slim (en snel) moeten zijn om hun eten ook echt te kunnen eten. De oudere leden uit de groep pakken heel lekker eten namelijk zonder schaamte af. Zelfs al hebben de kleintjes het in hun mond gestopt, dan pakt een ander (vaak moeder waar het kleintje over het algemeen dichtbij zit, maar ook andere groepsleden) het zelfs nog uit het mondje. Pas als het doorgeslikt is, is het veilig. Ik heb regelmatig gezien dat een grotere gorilla zo'n kleintje gewoon stevig vastpakt of op de grond duwt en het mondje opent om het eruit te pakken. Gelukkig krijgen die ukken nog tot hun 3 à 4 jaar moedermelk en komen ze dus echt niks tekort. Of het in het wild ook gebeurt? Ik neem aan van niet; daar zitten ze tussen hun eten en er is dus genoeg.

Op 22 juli jl. had Kiango iets te pakken gekregen dat Bao Bao wel heel graag wilde hebben ... Dus hij pakte het af. Iets wat hij zelden doet. Ook is Kiango al sneller geworden als hij merkt dat pa het hebben wil.





Meer over suiker in fruit (en groenten).

Ooit zag ik in Apenheul een lijst met groenten en fruit hangen. Daar stond bij vermeld hoeveel suiker er in die producten zit. Natuurlijk heb ik daar een foto van gemaakt.

Hieronder de foto in stukken geknipt voor een beter beeld:

 
<- terug naar gorillafeiten

 



© 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥