Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Dikke buiken

Ik zeg wel eens "Als ik op een dag 50 eurocent krijg voor iedere keer dat ik hoor 'die gorilla is zwanger' dan ga ik stinkend rijk naar huis na een dagje dierentuin" (dat geldt dan vooral -maar niet alleen- voor een dag in de vakantie of een weekend). En dan wijzen ze ook regelmatig naar jonge mannetjes.

Wat de meeste bezoekers niet weten: gorilla's hebben altijd grote buiken. Het hoort bij hen. Okay, de jonge gorilla's die nog veel melk drinken hebben het nog niet, maar zodra zij langzaam aan deels en steeds meer overstappen op normaal eten, dan gaat ook hun buikje groeien.

Als je een volwassen gorilla ziet zonder dikke buik, dan is hij/zij over het algemeen ziek. Enkele uitzonderingen daargelaten. Her en der wonen gewoon slanke gorilla's. In GaiaZOO betreft dat Loango (geboren in 2004) en Mosi (geboren in 2010). Bij hen heeft dat een 'medische' oorzaak: ze zijn op jonge leeftijd gecastreerd. In Zoo Krefeld is dame Miliki heel slank.

Hun dikke buik hebben ze omdat ze plantaardig voedsel eten. Dat eten heeft lange tijd nodig om te verteren. Daarom hebben ze dus een ingewikkeld (en lang!!) darmstelsel. Zij hebben ongeveer 4 meter (!!) meer darmen dan wij. En tja, sommige gorilla's hebben grotere buiken dan anderen. Over het algemeen zijn dat gorilla's die heel graag en heel veel eten.

Hoe zien verzorgers dan dat een gorilla zwanger is? Dat kunnen ze niet zien! De enige manier om erachter te komen is door een zwangerschapstest te doen (dezelfde als die voor ons -vrouwen- gebruikt wordt). Meestal hebben ze gorilla's zien paren. Dat wordt dan genoteerd. Als de bronst dan wegblijft en/of hun gedrag verandert, dan volgt dan een zwangerschapstest (plasje opvangen en testen maar).

Het gebeurt wel eens dat er paringen worden gemist en dat er dan 'ineens' een verrassingsbaby is. Dat is de afgelopen jaren af en toe in dierentuinen voorgekomen. Zelf ken ik 2 van zulke verrassingsbaby's. De eerste was in Zoo Krefeld. Op 31 december 2018 trof de verzorger van dienst een baby in Miliki's armen aan. De tweede in Diergaarde Blijdorp, alwaar de verzorgers op de ochtend van 11 februari 2022 Tamani met een baby in haar armen aantroffen. Geweldig zo'n verrassing.

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥