Gorilla's zijn heel klein als ze geboren worden. Zij wegen tussen de 1,5 en 2 kilo. De ontwikkeling van een gorilla gaat echter vrij snel. Toch roepen bezoekers "kijk, ze hebben hier een hoop baby's" als ze in dierentuinen met jonkies zijn. Dan zijn die gorilla's al 2 tot 6 jaar.
De eerste maanden draagt moeder haar baby dicht tegen haar buik aan. Later (wanneer precies is per moeder verschillend; over het algemeen is het na 2,5 à 3 maanden) verhuist de baby naar de rug, waar hij/zij zich vastgrijpt aan mama's haar. Daarna verhuist hij/zij naar mama's arm of soms been (wederom: het scheelt per moeder). Vanaf een maandje of 2 à 2,5 (en ook hier: allemaal afhankelijk van de moeder) gaat de baby langzaam aan kruipen. Dat is zo schattig om te zien. Moeder legt de kleine dan voor zich op zijn/haar buikje op de grond en dan gaat die kleine leren om zich op te drukken en langzaam aan te gaan kruipen. Vanaf ongeveer dezelfde leeftijd gaan ze ook wat vast voer proberen te 'eten'. Dat is zo aandoenlijk om te zien; het is meer een kwestie van sabbelen op wat ze vast kunnen pakken. Dat eten wordt vaak gejat door moeder of (half)broertjes/-zusjes (en dat gaat vaak door tot hun tweede trouwens).
Gorillakindjes hebben iets wat volwassen niet hebben: een wit 'pluimpje' ter hoogte van de plek waar bij andere apen de staart begint (zie foto). Mensapen (gorilla's, orang oetans, chimpansees, bonobo's en gibbons) zijn apen die geen staart hebben!
Dat pluimpje is een soort van teken van 'onschuld'. Het verschijnt als de gorilla zo'n 3 à 4 maanden jong is. In een gorillagroep is een sterke hiërarchie (de zilverrug staat helemaal bovenaan, dan is 1 vrouwtje het hoogst in rang en de anderen komen daaronder; kinderen 'varen mee' op de rang van hun moeder). Baby'tjes/kindjes hoeven in principe nog niet mee te draaien in die hiërarchie. Zij mogen dingen testen en doen zonder dat ze van vooral hun vader, maar ook andere groepsleden op hun donder krijgen. Ik heb de afgelopen jaren gezien dat kindjes al snel een enorm respect voor pa hebben, ook al hebben ze dat pluimpje nog. Dus al zouden ze theoretisch gezien nog eten mogen jatten bijvoorbeeld, ze doen het uit respect niet.
Een leuke anekdote die ik hier wil melden is de navolgende. Tegen het eind van de dag gaan de gorilla's in Apenheul naar binnen. Daar ligt dan eten voor hen klaar. Het wordt in de diverse delen van hun verblijven weggelegd, zodat iedereen wat kan pakken en de zilverrug niet alles opeist. Op een dag was Jambo in een deel aan het eten en zijn jongste zoon Jabari (toen nog geen jaartje oud) zat vlak naast hem. Hij mocht dat omdat hij nog zo piepjong was. Naast Jabari zat wel diens moeder Lobo. Jabari durfde het aan gewoon eten van Jambo weg te pakken. En Jambo liet het dus toe! Helaas voor Jabari pakte zijn moeder het dan wel steeds van hem af. Jammer genoeg was hij niet slim genoeg om aan de andere kant van zijn pa te gaan zitten; dan was mama buiten spel gezet. Ik heb dat toen gefilmd en op Youtube gezet! Klik hier om het te bekijken.
Ook Kiango (Apenheul) is een ventje dat gebruik maakt (of dat vaak probeert) van zijn witte pluimpje. Hij zit vaak naast papa Bao Bao als er eten in het binnenverblijf is weggelegd. Dan pakt hij regelmatig wat weg. Zaterdag 5 november 2022 was papa alleen niet zo blij dat Kiango zijn andijvie afpakte. Hij strafte hem echter niet. Wel legde hij zijn hand op de rest om te voorkomen dat er nog meer gepakt werd.
Wat dat pluimpje betreft, in diverse dierentuinen worden diverse leeftijden genoemd wanneer ze dat zouden kwijtraken. Het is echter niet zo dat ze het op hun derde of vierde al verliezen. Mijn grote lieveling Shomari had dat pluimpje zeker tot zijn tiende jaar nog (en toen was hij weg uit zijn familiegroep en leefde in een vrijgezellengroep).
Een veel gehoorde misvatting van mensen is dat gorillakindjes snel groeien. Veelal hebben de mensen dan iets gelezen of gehoord. Maar wat ze hebben gelezen of gehoord is dat hun ontwikkeling snel gaat (zoals bovenin al gezegd). Dat staat los van de groei. Zoals hierboven al vermeld gaan gorilla's eerder kruipen en lopen dan mensenbaby's. Ook gaan ze al op jongere leeftijd 'gewoon' eten uitproberen; terwijl mensenbaby's nog lang gepureerd eten krijgen (al dan niet uit de bekende potjes). De groei van gorilla's gaat echter minder snel. Ze blijven best wel lang klein waardoor mensen dus denken dat het nog baby's zijn.
Vrouwtjes zijn rond hun 8e jaar geslachtsrijp en dienen dan ook rond die leeftijd te verhuizen naar een dierentuin met een onverwant mannetje. Of ze blijven in hun groep en worden op anti-conceptie gezet; als papa merkt dat een vrouwtje in cyclus is, dan boeit het hem niet of dat een kind van hem is of niet. Mannetjes zijn officieel rond hun 10e geslachtsrijp; ik zeg officieel omdat bekend is dat sommige gorillajongens op jongere leeftijd al een vrouwtje zwanger hebben gemaakt. De jongens mogen over het algemeen langer in hun groep blijven. In principe zo lang als ze hun vader niet al te erg uitdagen. Zodra dat gebeurt, moeten ook zij verhuizen (grofweg gezegd is dat tussen hun negende en dertiende; nogmaals: het ligt aan hun gedrag/karakter). Voor gorilla's in het wild is het allemaal anders natuurlijk. Daar verlaten ze zelf hun geboortegroep.