Gorilla's eten (net als sommige andere dieren) poep. De wetenschappelijke naam daarvoor is coprofagie. De bezoekers beginnen dan over het algemeen te gillen "gadverdamme" en lopen soms walgend weg. Het is echter totaal niet vies! Het is dus echt normaal voor hen. Ook gorilla's in het wild eten poep, stukken minder wel dan hun familie in dierentuinen.

Ze eten hun poep om verschillende redenen is me verteld. De belangrijkste is om vitamines (in het bijzonder vitamine b12) en mineralen binnen te krijgen. In het eten wat gorilla's eten zit geen vitamine b12 en ze hebben dat echt nodig! Dat wordt echter wel aangemaakt in hun darmen. Doordat ze hun poep eten, is de kans op kwaaltjes minder. Ook kan het (blijkbaar) zijn dat er in de dagen ervoor lekker eten is geweest en dat dat dan deels nog in hun poep terug te vinden is.

Zoals gezegd: gorillapoep is niet vies. Het onze wel. De reden: wij eten vlees, dat maakt dat het zo kan stinken. Gorilla's eten geen vlees; ze eten alleen plantaardig voedsel.

Niet alle gorilla's eten hun poep trouwens. En ook eten ze niet altijd alles (als het diarree is of diarree-achtig, dan laten ze het liggen). In Zoo Krefeld en in Zoo Antwerpen eten enkelen het niet.

In Burgers' was er een gorilla die niet / nauwelijks haar poep at. Zij had kennelijk regelmatig last van allerlei kwaaltjes (grieperig, verkouden enz.). Sinds ook zij goed poep is gaan eten (ergens in 2013) heeft ze minder last van kwaaltjes gehad. Ook in Burgers' krijgen de 'ukken' vitaminepilletjes, omdat zij nog veel melk drinken en (dus) nog geen poep eten. Eerst kregen ze die pilletjes opgelost in thee, sinds een tijd komen ze naar het gaas, doen ze hun mondje open en kan het pilletje zo hun mondje in

Nog iets 'onsmakelijks' Zowel oud als jong peutert regelmatig in zijn/haar neus en eet het snotje dan op. Ze hebben geen zout bij hun eten en vinden dat waarschijnlijk toch wel lekker (is mijn idee). Zo heb ik ook ooit verschillende zilverruggen in de zomer zweet onder hun oksels zien 'eten'. Dan halen ze daar gewoon een vinger overheen en likken ze de vinger af.

Nog een onsmakelijk iets (waar ik zelf al geruime tijd totaal geen moeite meer mee heb, eerst echt wel) is braken en dan weer opeten. Het is iets wat ik vooral gorilla's zie doen die met de fles zijn grootgebracht. Het betreft hier dan vooral Sindy uit Artis, Sangha uit GaiaZOO en Bokito uit Blijdorp. Maar ik heb het ook heel af en toe niet met de fles grootgebrachte gorilla's zien doen, zoals Kumba (inmiddels overleden) en zijn plaatsvervanger Matadi in Zoo Antwerpen.

Ze doen het allemaal op hun eigen manier. Bokito gooit alles er echt uit en begint er dan weer aan. Zijn volle zus in GaiaZOO die houdt het altijd binnen haar mond (bang dat een ander het steelt wellicht). Ook Sindy gooit het er gewoon uit. Ik begrijp dat mensen het onsmakelijk vinden. Ik vond het in het begin ook echt walgelijk, maar ik heb me daar overheen gezet. Ik kan er nu gewoon goed naar kijken. Waarom doen ze het? Om te blijven genieten van lekker eten? Ik weet het niet; ik zal er eens naar vragen een volgende keer.

Het grappige is wel dat Bokito zijn braaksel deelt met zijn kinderen. Tijdens mijn bezoek aan Blijdorp op 16 februari 2016 heb ik met verbazing zitten kijken naar Bo's gebraak. Er was veel vocht bij. Hij zat op een bovenste plateau en het vocht droop naar beneden. Eerder genoemde Tonka veegde het af en toe van het plateau af of ving wat ervan op met haar hand en likte het dan op. Grotere zus Ayba pakte het anders aan (klik hier voor de foto).

Hier een Beekse Bergen boy die lekker een drol aan het eten is

 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu