Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Geluiden

Gorilla's maken best veel geluiden, maar die zijn zo zachtjes dat je het in dierentuinen niet hoort. De enige uitzondering is gekrijs. Dat gebeurt wel eens als vrouwtjes ruzie hebben over eten of als een kleintje hardhandig wordt aangepakt door een oudere broer/zus. Door het volume van een krijs is dat door ramen heen te horen (die van een volwassene beter dan dat van een kindje natuurlijk).

Een ander geluid wat ze maken (en wat in de meeste dierentuinen door de hoogte van ramen/muren niet te horen is, maar wel te zien is aan beweging van de buik) is gekuch. Dan komt een andere gorilla over het algemeen te dicht bij en dan vertelt de gorilla die wil dat die ander weg gaat via dat gekuch. Omdat in Artis de ramen niet tot boven lopen is dat gekuch wel eens te horen als er (nagenoeg) geen andere bezoekers zijn.

Daar hoor je ook andere geluiden die in andere zoo's niet te horen zijn. Zoals een soort gezang als ze (de gorilla's in Artis in dit geval dus) eten krijgen. Dan zitten ze in de nachthokken terwijl eten weggelegd wordt. Is het rustig, dan hoor je dat 'gezang'. Een prachtig geluid! Helaas is het heel moeilijk om het vast te leggen (het zijn lage basgeluiden én bezoekers praten er doorheen).

Ook hoor je in Artis wel eens een borstroffel; waar je het in andere dierentuinen vaak alleen maar ziet (de borstroffel van een zilverrug uitgezonderd; die hoor je ook in andere dierentuinen wel eens). Oh ja, dat gezang en andere geluiden hoor je bij in het binnenverblijf van de gorilla's in Apenheul ook, omdat ze daar regelmatig het geluid van bij de gorilla's via speakers in het bezoekersdeel afspelen. Wat mij betreft mogen ze in meer dierentuinen van zulke speakers gebruiken.

De mooiste geluiden van gorilla's (vind ik dan toch) zijn achter geen enkele ruit te horen. Het eerste is een soort korte zachte 'grom'. Dat geluid maken ze als ze tevreden zijn. Ik heb dat 1 keer in mijn leven mogen horen van een gorilla 'achter de schermen' op hele korte afstand en ik vond het geweldig; het ontroerde me zelfs. Een teken dat die zilverrug het goed vond dat ik er was; hij begroette me vriendelijk. Maar goed, hij zag me ook al jaren met regelmaat naar hem en zijn familie kijken en kende me dus. Mensen die gorilla's in het wild hebben bezocht, kennen dat geluid wellicht ook wel.

Het tweede is het lachen van een gorillajong. Kijk hier voor een geweldig filmpje van een lachende gorilla bij opvangcentrum GRACE (zet je geluid aan!!!). Voor Nederlandstalige info over dat opvangcentrum kijk op deze pagina van de Gorilla Stichting Nederland. (Ik heb via de Gorila Stichting één van de gorilla's aldaar geadopteerd.)

Jammer wel eer, iedere dag als ik bij gorilla's ben hoor ik meerdere mensen hun kinderen zeggen 'hoe doet de aap?' en dan komt er als antwoord 'oe-oe-ah-ah'. Ook volwassenen uiten die kreet vaak, maar echt, dat geluid heb ik de gorilla's nog nooit horen maken!

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥