Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Poep eten

Gorilla's eten (net als sommige andere dieren) poep. De wetenschappelijke naam daarvoor is coprofagie. De bezoekers beginnen dan over het algemeen te gillen "gadverdamme" en lopen soms walgend weg. Het is echter totaal niet vies! Het is normaal voor hen. Ook gorilla's in het wild eten poep, stukken minder wel dan hun familie in dierentuinen.

Als je het aan duft, dan kun je hier een filmpje bekijken van een poep etende gorilla.

Ze eten hun poep om verschillende redenen. Ten eerste zitten er nog voedingsstoffen in. Ik heb eens gezien dat er nog stukjes onverteerde wortel in zat. Daarnaast zit in hun poep (o.a.?) de belangrijke vitamine b12. In het eten van gorilla's zit geen vitamine b12. Dat zit namelijk in dierlijke producten en dat eten/drinken ze niet. Ze hebben het wel echt nodig! Het wordt echter wel aangemaakt in hun darmen, aan het eind van hun darmkanaal. Doordat ze hun poep eten, is de kans op kwaaltjes minder.

Een paar jaar geleden was ik in Burgers' Zoo en daar zag ik de zilverrug rechtop lopen met zijn arm tegen zijn lichaam. Ik wist meteen dat hij een tijdje geen poep had gegeten. Een dag later was een kennis er en ze vertelde me dat hij zich 'tijgerend' voortbewoog. (Voor wie denkt 'tijgerend'? Dat is wat baby's wel eens doen. En militairen. Google er maar naar.) De verzorgers hebben hem extra vitamines gegeven en hij was weer snel de oude.

Zoals gezegd: gorillapoep is niet vies. Het onze wel. De reden: wij eten vlees, dat maakt dat het zo kan stinken. Gorilla's eten geen vlees; ze eten alleen plantaardig voedsel. Hun drol ziet er dus anders uit (en ruikt ook anders).

Niet alle gorilla's eten hun poep trouwens. En ook eten ze niet altijd alles (als het diarree is of diarree-achtig, dan laten ze het liggen). In Zoo Krefeld en in Zoo Antwerpen eten enkelen het niet.

In Burgers' Zoo was er een gorilla die niet / nauwelijks haar poep at. Zij had kennelijk regelmatig last van allerlei kwaaltjes (grieperig, verkouden enz.). Daarom kreeg zij een drankje met de nodige vitamines. Sinds ook zij poep is gaan eten (ergens in 2013) heeft ze stukken minder last van kwaaltjes gehad. Ook in Burgers' Zoo kregen de 'ukken' vitaminepilletjes, omdat zij nog veel melk dronken en (dus) nog geen poep aten. Eerst kregen ze die pilletjes opgelost in thee. Later kwamen ze naar het gaas, deden ze hun mondje open en kon het pilletje zo hun mondje in.

Wat ik zo grappig vind is dat het merendeel van de gorilla's met de rug naar het publiek toe gaat zitten op het moment dat er gepoept moet worden. Hij/zij vangt die drol dan op en de bezoekers kunnen dat goed zien (als ze niet van schrik zijn omgedraaid). Zouden ze niet met de rug naar je toezitten, dan mis je dat. Het frappante is dat ze zich 9 van de 10 keer wel omdraaien als ze smakelijk van hun warme hap gaan eten. Zodat ook bezoekers daarvan mee kunnen genieten (de meesten trekken dat echter totaal niet en vliegen weg). Op 5 november 2022 voerde Bao Bao voornoemde 2 acties perfect uit in het binnenverblijf. Het poepen gebeurde in een geopende schuif tussen 2 delen. Voordat hij begon te smullen liep hij toch wel even naar het raam. Recht voor het raam ging hij het dus opeten. Dank je wel Bao Bao (het was meteen minder druk hahahaha).

Nog iets waar veel bezoekers, van allerlei leeftijden, raar op reageren. Zowel oud als jong peutert regelmatig in zijn/haar neus en eet het snotje dan op. Ze hebben geen zout bij hun eten en vinden dat waarschijnlijk toch wel lekker (is mijn idee). Zo heb ik ook ooit verschillende zilverruggen in de zomer zweet onder hun oksels zien 'eten'. Dan halen ze daar gewoon een vinger overheen en likken ze de vinger af.

Nog een 'onsmakelijk' iets (waar ik zelf al geruime tijd totaal geen moeite meer mee heb, eerst echt wel) is braken en dan weer opeten. Het is iets wat ik vooral gorilla's zie doen die met de fles zijn grootgebracht. Sindy uit Artis en Sangha uit GaiaZOO deden dat (beiden helaas inmiddels overleden) en Bokito uit Blijdorp doet het. Maar ik heb het ook heel af en toe niet met de fles grootgebrachte gorilla's zien doen, zoals Kumba (inmiddels overleden) en zijn plaatsvervanger Matadi in Zoo Antwerpen.

Ze doen het allemaal op hun eigen manier. Bokito gooit alles er echt uit en begint er dan weer aan. Zijn volle zus Sangha in GaiaZOO hield het altijd binnen haar mond (bang dat een ander het steelt wellicht). Ook Sindy gooide het er gewoon uit. Ik begrijp dat mensen het onsmakelijk vinden. Ik vond het in het begin ook echt walgelijk, maar ik heb me daar overheen gezet. Ik kan er nu gewoon goed naar kijken. Waarom doen ze het? Volgens mij om te blijven genieten van lekker eten.

Het grappige is wel dat Bokito zijn braaksel deelt met zijn kinderen. Tijdens mijn bezoek aan Blijdorp op 16 februari 2016 heb ik met verbazing zitten kijken naar Bo's gebraak. Er was veel vocht bij. Hij zat op een bovenste plateau en het vocht droop naar beneden. Zijn jongste dochter Tonka veegde het af en toe van het plateau af of ving wat ervan op met haar hand en likte het dan op. Grotere zus Ayba pakte het anders aan (klik hier voor de foto als je er benieuwd naar bent; ik deel 'm niet hier rechtstreeks want het ziet er onsmakelijk uit voor velen).

Datzelfde (dat het onsmakelijk is) vinden jullie misschien ook van onderstaande foto, maar toch deel ik die hier rechstreeks. Het is namelijk een mooie drol

Hier een Beekse Bergen boy die lekker een drol aan het eten is. Hij doet het nog netjes. Er zijn gorilla's die het op het raam smeren en dan eraf halen met hun vinger (o.a. Mayani en Mambele uit Antwerpen).

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥