Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Twee pientere ('gehaaide') dames

Normaal krijgt (zoals bij zwangerschap/moederschap te lezen) een gorilladame rond de 4 à 5 jaar een kindje. Uitzondering op deze regel is gorilladame Tamani uit Blijdorp. Zij presteerde het iedere keer weer om al weer zwanger te zijn als haar jongste rond de 2 jaar was. Hoe het mogelijk was en waarom? Dat zijn geen vaststaande feiten, maar wel gissingen. Het 'waarom' dan vooral. Het hoe is iets minder moeilijk; ze zorgde gewoon dat ze op den duur geen melk meer konden drinken (de kleine wegduwen als het aan de borst wou) en dan raakte ze weer in cyclus. En dat (dat ze dan weer in cyclus raakt) weet ze volgens mij gewoon. Vraag me niet hoe, maar ik ben er vrij zeker van. En dan het 'waarom': ze weet volgens mij 'als ik een klein kindje heb, kan ik zo maar belangrijker zijn'. Helaas voor haar is dat niet het geval. Aya is en blijft de hoogste in rang.

Door het zo vaak weer baby'tjes krijgen heeft haar oudste dochter Thirza (20 mei 2015 verhuisd naar Howletts, maar daar helaas op 13 juli 2016 overleden) 3 zusjes (1 helaas na een paar maanden overleden) en 1 broertje meegemaakt. Kort voor Thirza's verhuizing had Tamani dus (wat bijzonder is) 4 kinderen in de groep. Ja, okay, N'Gayla uit Burgers' Zoo had voor de verhuizing van N'Washi ook 4 kinderen in de groep, maar daar zit 1 tweeling bij, dus dat is net een ander ding.

Wat Tamani's kinderen betreft even een overzichtje (het gaat hier om kinderen die ze kreeg met Bokito, voor hem heeft ze een kind gehad met zilverrug Ashmar):
- Thirza, geboren 11 januari 2007
- Tuena, geboren 10 april 2009
- Tamu, geboren 25 juli 2011, helaas 27 december 2011 overleden
- Tonka, geboren 5 november 2012
- Thabo, geboren 18 april 2015.

Als je weet dat een zwangerschap 8,5 maand duurt, dan kun je een rekensom maken hoe snel madam er weer bij is wat haar cyclus en zwanger worden betreft Vele malen sneller dan andere vrouwjtes. De snelle zwangerschap na Tamu is logisch; door het overlijden van Tamu stopte de melkproductie en kon ze weer snel zwanger worden.

Bovenstaande betekende trouwens niet dat Tamani een slechte moeder was/is!! Integendeel, ze is een geweldige moeder. Alleen stukken korter dan andere moeders. Hier foto's die ik op 16-2-2016 genomen heb van een grondige poetsbeurt van haar zoontje Thabo (boven- en onderkant).

Om te voorkomen dat ze al weer snel zwanger zou worden, is Tamani op anticonceptie gezet.

Tot mijn verbazing wilde Nimba, Burgers' Zoo, het geintje 'weer sneller zwanger worden' ook flikken. Ik merkte eind 2014 dat ze regelmatig haar zoontje Nukta wegduwde als die wilde komen drinken. Ze duwde haar arm dan gewoon voor haar borst. Het jochie, toen nog geen twee, vond dat niet leuk en hij keek dan vaak heel beteuterd. Ik besteedde er verder geen aandacht aan. Soms mocht hij wel wat drinken.

Toen was het januari 2015, de twintigste om precies te zijn. De gorilla's zaten binnen en tot mijn verbazing zag ik Nimba en Bauwi paren!! Meteen viel het kwartje! Nimba is net als Tamani een 'haaibaai' (zoals ik haar noem). Nimba was lang het hoogste in rang en tot haar ergernis nam Makoua die rol over kort nadat zij in oktober 2013 beviel van haar eerste kindje. Een hele mooie ontwikkeling! Een flessenkind die het belangrijkste in de groep werd, waar het de vrouwtjes betreft. Maar Nimba deelde mijn mening niet Zij vond het geen mooie ontwikkeling en baalde ongetwijfeld dat ze haar belangrijke status kwijt was. Een status waar ze vaak gebruik en misbruik van maakte.

Mijn conclusie, toen ik die paring zag, was 'ze is weer vruchtbaar'. Dat ze Nukta weg was gaan duwen was dus met als doel om weer in cyclus te raken, weer te kunnen paren en dus zwanger te kunnen worden. Serieus, ik ben stellig van mening dat ook zij weet hoe het werkt, zij wilde weer de belangrijkste worden en het hebben van het jongste kindje helpt en dat weet ze! 'Helaas' voor Nimba hadden de verzorgers gemerkt dat ze weer in cyclus was gekomen.

Aan het einde van de werkdag van de verzorgers die 20e januari kwam namelijk een verzorger naast me staan en vroeg (zoals hij vaker doet): "Nog iets gezien?" (zelf zijn ze namelijk altijd heel hard aan het werk en kunnen ze de gorilla's niet constant in de gaten houden; wij -vaste bezoekers die er uren staan- zien dus veel meer dan zij). Mijn antwoord was kort maar krachtig "Ja, Bauwi en Nimba". Hij reageerde redelijk verbaasd en lichtelijk 'paniekerig' "Aan het paren????????". Ik: "Ja". Toevallig kwam net zijn collega er ook aan en hij riep "Hoor je dat Dekker?". Nou, Dekker had dus gehoord wat ik vertelde. "En ze zit sinds kort nog wel aan de pil" was zijn reactie. De heren vervolgens tegen elkaar "Is niet altijd meteen betrouwbaar hè". Ik bemoeide me ermee "Bij ons vrouwen is het bij eerste gebruik niet meteen betrouwbaar dus zal vergelijkbaar zijn. Hoe lang zit ze aan de pil?". De reactie "Ze heeft net de eerste strip gehad". Zoals jullie misschien wel weten, de eerste strip is na lange tijd geen anticonceptie gebruikt te hebben, onbetrouwbaar. Pas vanaf de tweede strip is de pil (bij correct gebruik) wel betrouwbaar. De verzorger ging het de dag erop maar in het logboek schrijven; zijn werktijd zat erop. Later zouden ze dan wel eens een zwangerschapstest doen.

Ter info: (gelukkig) was de paring (feitelijk paringen; wellicht zullen er de dagen ervoor en erna meerdere paringen geweest zijn, maar ja, toen was ik er niet) niet succesvol. Ze was niet zwanger. Nukta, toen nog altijd geen twee; dat werd hij pas in april 2015, zou dus gewoon nog haar jongste blijven. Zij liet hem ook al weer gewoon drinken. Van de pil zijn ze overgestapt op een anticonceptie implantaat.

 
<- terug naar diversen

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥