Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Naamgeving gorilla's

In Burgers' Zoo, Artis en Blijdorp krijgen de kinderen een naam die begint met dezelfde letter als die van mama. In GaiaZOO, Apenheul, Zoo Antwerpen, Beekse Bergen en Zoo Krefeld doen ze dat niet. En dat laatste is stukken makkelijker

Vrijwel alle dierentuinen proberen namelijk een naam te verzinnen die iets betekent. In het geval van de gorilla's dan een naam uit Afrika met een bepaalde betekenis. Tot mijn ergernis doet het park het dichtst bij mij dat niet. Mies en Moos zijn nou niet echt mooie gorillanamen. Ronduit belachelijk vind ik het! Ik noem ze 'Miessie' en 'Mosi'.

Vroeger hadden ze in Blijdorp ook niet altijd veel fantasie trouwens. Sophie, Ernst, Annette, Sindy, Sandra, Sonja en Thomas schieten me zo te binnen.

Uitzonderingen op de regel zijn (voor zover bij mij bekend!):
Ayba (Blijdorp)
Men had bedacht 'als de baby nou een jongen is, dan noemen we hem Aybo'. Mama heet namelijk Aya en papa Bokito. Maar goed, het bleek (gelukkig!) een meisje en toen hebben ze er maar Ayba van gemaakt.
Aybo (Blijdorp)
Jaja, toen kreeg Aya jaren later weer een kindje en dat was wel een jongen! Na wat andere opties bekeken te hebben, zijn ze toch voor Aybo gegaan.
N'Irale (Burgers' Zoo)
Deze naam is een soort van 'eerbetoon' aan de vader van het meisje. Haar papa is namelijk niet de zilverrug, maar Likalé (sinds 4 februari 2014 woont hij in Frankrijk). Mama N'Aika is de oudste dochter van de zilverrug en die heeft 'stout gedaan' met Likalé. In N'Irale komt Likalé een beetje 'voor'.
Wimbé (Apenheul)
Deze jongen is vernoemd naar de oprichter van Apenheul: Wim B. Mager.
Iriki (Apenheul)
Dit meisje is vernoemd naar de broer van oprichter Wim Mager, Erik Mager. Ik quote even van de site van Apenheul (helaas bestaat de betreffende pagina niet meer) "Erik's Franse voornaam 'Érique' wordt in Franstalig Afrika vaak snel verbasterd tot 'iriki'."

Ik wil ook nog even trots uitgebreid over een andere naam vertellen.

Het eerste baby'tje dat na bijna 38 jaar (37 jaar en 10 maanden om precies te zijn) in Antwerpen geboren werd en zelfs de eerste westelijke laaglandgorilla in België ooit (die uit 1981 was een oostelijke) moest een naam krijgen dat begon met een T. De KMDA (Zoo Antwerpen en Planckendael) doen aan een letter per jaar. Dus alle in een bepaald jaar geboren dieren aldaar moeten een naam krijgen met die beginletter. Het moest ook een Afrikaanse naam met betekenis zijn.

Dus ik zoeken en zoeken en zoeken naar een leuke naam. Eerder had ik al eens meegedaan aan namenwedstrijden, maar helaas. Nu moest het eens gaan lukken. Bezoekers konden een naam op een briefje schrijven en in een bak doen.

Ik was in de Zoo toen ik eindelijk bij een naam uitkwam. Eentje die echt heel toepasselijk was: 'geliefd'. En man, man, man, dat meisje was (en is!) geliefd. Ten eerste door alle vaste bezoekers, maar zeker ook door haar moeder Mayani. Die kon met zoveel liefde naar haar kleintje kijken. Dan ging Mayani zitten, met haar rug tegen een ruit, haar benen gestrekt en dan nam ze haar baby'tje in haar gestrekte armen en keek ze er liefdevol naar. Dus toen ik die naam tegenkwam werd ik echt dolenthousiast. Ik weet nog dat ik naar een mensapenverzorger liep die samen stond met de toenmalige coördinator dierenzorg en enthousiast riep "Ik heb de naam gevonden!!". Ze vonden 'm ook mooi.

Even later stond de coördinator met mijn favoriete mensapenverzorgster aan de andere kant van het gebouw en ik vroeg 'Heeft Sarah al verteld over de naam die ik gevonden heb?'. Dat was niet het geval, dus ik vertelde het. Ook zij vond 'm prachtig. In een opwelling vroeg ik "Hoe kan ik jullie omkopen om die naam te kiezen?". Het antwoord was "Chocola, heel veel chocola". Ik ben toen begonnen met ieder bezoek zelfgemaakte arretjescake mee te nemen.

Klik hier voor het filmpje over de naam. Het briefje aan het eind is dus mijn briefje.

 
<- terug naar diversen

 



© 2023 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥