In deze groep woont zilverrug Bauwi met zijn drie vrouwtjes: N'Gayla, Nimba en Makoua en hun gezamenlijke kinderen: N'Aika, Nakou, Nukta, N'Hasa, N'Kato en Madiba. De jongste in de groep is een door een ander mannetje bij N'Aika verwekt kindje, N'Irale. N'Irale is dus het kleinkind van Bauwi en N'Gayla. Voor meer info over de gorilla's in deze groep kun je kijken bij 'wie is wie'.

De gorilla's delen hun eiland met 4 goudbuikmangabeys.

Dit is echt een geweldige groep met de 5 ukken uit 2013 en een jochie uit 2009. Die spelen zo super met elkaar. Vooral de 2013 ukken met elkaar. Het jochie uit 2009 had een zusje van hetzelfde jaar. Zij (N'Washi) verhuisde echter 5 oktober 2016 naar Safaripark Beekse Bergen. Ik had in het begin het gevoel dat Nakou haar wel miste. Met haar kon hij lekker spelen; ze waren aan elkaar gewaagd zeg maar. Hij was altijd minder leuk met de ukken. Hij was gewoon zijn wilde zelf. Dat is hij altijd wel geweest (hij speelde eerder met die ukken), maar voor mijn gevoel was hij liever rustig met ze en kon hij zijn energie volledig kwijt bij zijn grotere zus. Gelukkig zijn de ukken ook groter en is het ruwe spel van Nakou minder erg; de ukken zijn bijna net zo ruw (de 1 meer dan de ander).

De twee jongste dames (1 een vrouwtje van Bauwi; de ander zijn oudste dochter) heb ik in 2016 ook zien spelen met anderen. Was zo leuk. Van het spelen van Makoua met Nakou heb ik vrijdag 5 februari 2016 weer heel lang mogen genieten (ik heb toen ook gefilmd; deel 1 en deel 2).

Wat vooral zo mooi is aan deze groep is de tweeling (inmiddels al een begin gemaakt met een item over dit uniek stel op mijn site). Maar ook de andere 2013 ukken zijn super om te volgen. Mijn favoriet is toch wel Madiba. Hij heeft mijn hart gestolen toen hij nog een ukkie was). En tja, N'Irale is de laatste tijd ook echt geweldig om te zien. De jongste, maar 1 van de felste. Om dan nog maar te zwijgen over doldwaze Nukta. Dan nog de tweeling: N'Hasa super zelfstandig en relaxt. N'Kato nog altijd een mama's kindje. Kortom: ze zijn allemaal leuk.

Bauwi is een geweldige zilverrug! Hij speelt af en toe met zijn oudste zoon Nakou. Met zijn jongere kinderen heb ik hem nog niet zien spelen. Wel zie ik hem buiten op het eiland regelmatig, 'tegen sluitingstijd', een rondje wandelen met al zijn kinderen. Zo gaaf om te zien! Hij stopt dan af en toe ook echt om te kijken of ze allemaal nog volgen De moeders zijn dan lekker aan het chillen op een ander deel van het eiland.

Daarnaast grijpt Bauwi in als zijn vrouwtjes 'woorden hebben met elkaar'. Ik zie dat in Burgers meer dan in andere dierentuinen. Daarnaast is Bauwi echt heel relaxt en ligt hij het grootste deel van de dag te chillen En als hij dat niet liggend doet, dan wel zittend.

Wat zijn vrouwtjes betreft is de rangorde (op dit moment) de volgende: Makoua is (sinds vrij kort na de geboorte van haar zoontje) het hoogst in rang. Degene die ervoor het hoogst in rang was (Nimba) is nu het laagst in rang. N'Gayla vindt het niet zo interessant om hoog in de rangorde te staan volgens mij.

Het grappige in deze groep is de manier van schoonmaken van eten Dat doen alle gorilla's eigenlijk wel indien nodig. Wat is nou het grappige? Die in andere dierentuinen maken het schoon door over hun arm te vegen; de gorilla's hier doen het door het ... over hun hoofd te vegen Na-apen! Eén doet het en de rest kopieert het. Hetzelfde (na-apen) geldt voor het meedragen van takken. Dat doen ze op hun schouder of rug

En dan is er nog Makoua met haar bijzonderheden. Dan in het bijzonder: takken gooien. Daar is ze zoooo goed in! Ze gooit die in bomen in tijden dat daar lekkere blaadjes hangen. En met succes! Niet 100% succesvol, maar toch wel 95% En vrij recent is ze begonnen met het gooien van takken naar de emmers van de mangabeys buiten op het eiland. En dat doet ze ook heeeeeeeeeeel erg goed! Ze weet de takken zo te gooien dat het emmertje ook echt kantelt. De eerste keren dat ik dat zag, was ik daar zo van onder de indruk. Slimme meid Het eten van de mangabeys is net iets anders dan dat van henzelf namelijk en dus lekkerder. N'Aika probeert het ook, maar okay, een enkele tak raakt dan die emmer, maar niet zo dat die omkiepert. Blijven afkijken en oefenenen!

Ik kom hier eens per week à eens per 12 dagen (seizoensafhankelijk). Ik heb hier natuurlijk een abonnement

De gorilla's hebben een mooi groot eiland, waar ze komen als het warmer is dan 8 graden. Dat is dan gevoelstemperatuur; met volle zon, windstil en 6 graden gaan ze ook naar buiten. Hun binnenverblijf vind ik persoonlijk niet leuk. Je kijkt er op ze neer. Met een beetje pech zitten ze af en toe bijna allemaal uit het zicht. Mijn hoop is dat er ooit een nieuw verblijf gebouwd wordt. Hieronder wat foto's van hun binnenverblijf en eiland.

 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu