"Hier woont de mooiste gorilla ter wereld: Amahoro. Je ziet haar op mijn indexpagina. Zij is (na het overlijden van Victoria, die ook in Antwerpen woonde, op 21 mei 2016) de enige nog levende oostelijke laaglandgorilla in dierentuinen ter wereld. Ama woont samen met (op dit moment) 2 westelijke laaglandgorilla: een blackback, Matadi en een dametje, Mambele. Voor meer info over de gorilla's in deze groep kun je kijken bij 'wie is wie'."

Er is in 2016 veel gebeurd in de Zoo. 3 gorilla's zijn overleden. Twee van ouderdom (waaronder dus Victoria die ik hiervoor al noem). Eerder in het jaar overleed (de steriele) zilverrug Kumba. Hun overlijden was treist, maar door hun leeftijd niet geheel onverwacht. Wel onverwacht - en heel verdrietig - was het overlijden van Kiki Helaas was ik die dag in de Zoo. Het is de zwartste dierentuindag in mijn leven. Over haar overlijden komt binnenkort op een aparte pagina over haar meer te staan.

Vanaf 13 juli 2016 woonden hier dus drie volwassenen: Amahoro, Mambele en Matadi. Nog geen echte familiegroep dus, maar een groep waar ik gek op ben. Dit vooral dankzij Amahoro (hierna 'Ama'). Koningin Ama Ik kan uuuuuren naar vooral Ama kijken.

Het is normaal gesproken heel rustig in de groep. Dit omdat er geen kinderen zijn Door alle gebeurtenissen in 2016 is het soms wel eens iets minder rustig. Na het overlijden van de zilverrug was Ama was de boel aan het overnemen om maar iets te noemen. Toen leefden Victoria en Kiki nog en die konden goed met haar door een deur. Mambele was echter een ander geval. Nu de nieuwe man in de groep zit, is er ook wel eens spanning. Hij wil Ama wel eens aanvallen en dan is er gedonder in de tent. Ama vliegt hem dan achterna, bijgestaan door Mambele. Echt geweldig om te zien hoe Mambele Ama helpt (ik heb gehoord dat dat andersom niet zo het geval is, maar goed ... dat is ook niet vaak nodig. Mambele kan heel goed overweg met Matadi - als die laatste tenminste Ama met rust laat). Het waarom Matadi af en toe achter Ama aanzit, is niet helemaal duidelijk. Ik heb het idee dat Ama zijn leiderschap nog niet heeft geaccepteerd; ze heeft zich nog niet helemaal gegeven. Ik denk dat dat Matadi frustreert. Volgens mij moet Ama eens niet wegrennen als hij eraan komt, maar onderdanig gaan liggen. Of is het - een Duitse bezoeker die verstand heeft van gorilla's denkt dat hoorde ik recent - dat Matadi niet weet wat van Ama te moeten denken? Ze is namelijk bijna net zo groot als hij. Dat is ongewoon voor een gorillavrouwtje. De westelijke laaglandgorilladametjes zijn namelijk stukken kleiner. Hoe het ook zij; ik hoop dat het (snel) helemaal goedkomt en dat ze elkaar gaan accepteren en met rust gaan laten. Oh ja, in haar stopweek paart Ama wel met Matadi ....

In september 2017 kwam er een nieuw vrouwtje naar de Zoo: Mayani. Ze kwam vanuit Dublin (ze is geboren in Barcelona). Het is de bedoeling dat zij een voorbeeldfunctie gaat vervullen voor Mambele als het gaat om moederschap. Kumba was steriel, maar Matadi is dat hopelijk niet. En dus mogen er na jaaaaaren (laatste kleintje daar geboren was bijna 40 jaar geleden, in 1981!; dat was een oostelijke laaglandgorilla die slechts 14 jaar werd) weer voortgeplant worden in Antwerpen. Nu is het natuurlijk zo dat Ama (helaas) geen moeder mag worden. Het zijn twee totaal verschillende soorten. Een vaste bezoekster zei eens "Ik vind toch dat Ama moeder moet kunnen worden; dat is haar zo gegund" (of woorden van gelijke strekking). Toen zei ik "Prima, als Ama moet paren met Matadi, dan jij ook". Ik zie dat namelijk als hetzelfde: wij behoren net als mensapen tot de superfamilie 'Hominoidea'. Paringen en zwangerschappen tussen verschillende soorten primaten is gewoon not done. Er wordt dus ook voor gezorgd dat Ama geen kindjes krijgt door de pil. Hopelijk mag vooral Ama op kindjes gaan passen als de tijd daar is.

Mayani en Mambele mogen dus wel zwanger worden. Mambele is ooit eerder drie keer zwanger geweest. Haar eerste kindje werd doodgeboren. Haar tweede heeft 5 maanden geleefd en haar derde 2,5 maand. Men heeft daarom gezegd dat ze geen geschikte moeder is (wat achteraf dus onjuist blijkt te zijn hoorde ik onlangs!!). Daarom dat Mayani gekomen is (een beetje een 'Binti verhaal' zeg maar; zie bij gorillafeiten, zwangerschap/moederschap het stuk 'moederschap' voor dat verhaal). Mayani heeft 1 kind succesvol grootgebracht. Ook best wel bijzonder, aangezien zij een flessenkind is en het dan vaak mis gaat.

De gorilla's woonden jaren binnen. Dat vond ik altijd het grote nadeel van Antwerpen. Toen ik in 2015 te horen kreeg dat men een eiland voor ze ging bouwen, heb ik een vreugdedans gedaan. Echt, wat een geweldig nieuws! Helaas hebben Victoria, Kumba en Kiki dat niet meer mee mogen maken dus. De planning was dat het eiland eind juni 2016 klaar zou zijn, maar de plannen werden toen uitgesteld tot 2017. Opening was uiteindelijk eind juni 2017 (terwijl eerder Pasen 2017 werd genoemd).

Het duurde vervolgens enige tijd voordat Amahoro voor het eerst buiten durfde, maar gelukkig kwam die stap uiteindelijk wel. Haar buiten te zien is iets wat me te doen (en nog altijd wel een beetje) ontroerde. Zij had sinds haar 4e geen gras meer onder haar voetjes gehad.

Hier foto's van hun binnenverblijf en 'terras'. Foto's van hun buitenverblijf moet ik nog opzoeken (of wellicht nog maken) en plaatsen.

 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu