Toen ik mijn website begon (in 2016) stond hier als oudste gorilla ter wereld Colo vermeld. Als oudste zilverrug in Europa Nico uit Longleat. Beiden zijn inmiddels gestorven. Colo op 17 januari 2017 en Nico op 7 januari 2018. Rotmaand, dat januari. Helemaal als je dan ook nog bedenkt dat de (na het overlijden van Colo) op 2 na oudste gorilladame Vila op 25 januari 2018 overleed. Ze was 60. Colo was 60 en een paar weekjes. Nico was ongeveer 56. De gorillamannen worden over het algemeen niet zo oud als gorillavrouwtjes.

En dat januari een rotmaand is blijkt maar weer des te meer nu op 1 januari 2020 door een vreselijke brand 7 mensapen en een aantal kleinere diersoorten in Zoo Krefeld omgekomen zijn. Daaronder 6 mensapen van wie ik ontzettend hield. Massa, die na het overlijden van Nico (hierboven genoemd) de oudste Europese zilverrug was en zijn dame Boma zijn de 2 gorilla's die omkwamen. Daarnaast ook de orang oetan familie van 5 die naast Boma en Massa woonde. Tot slot 1 van de 3 chimpansees die aan de andere kant van Boma en Massa woonden. Twee hebben het wonderbaarlijk overleefd. De pijn is ten tijde van dit schrijven, 20 januari 2020, nog altijd heel erg groot. De tekst hieronder moet ik nu ook aanpassen.

Dit heeft tot gevolg dat nu de oudste gorilla ter wereld een 'Europese' is. Dat staat tussen aanhalingstekens, omdat ze niet in Europa maar in het wild geboren is, in 1957. Ze woont sinds 11 mei 1959 in Berlijn en daarom dus 'Europese'. Ik heb het genoegen gehad om haar in juni 2016 en in juni 2018 gezien te hebben. Tot op de dag van vandaag nog altijd indrukwekkend. Ondanks haar leeftijd ziet ze er nog zo goed uit. Tanden heeft ze nagenoeg niet meer en ze zorgen dus ook dat ze eten krijgt wat ze kan eten (ze koken het zelfs indien nodig). Ze leeft niet samen met een groep, maar ernaast. Wellicht daarom ook dat ze zo oud wordt.

De oudste gorillaman ter wereld is Ozoum. Hij is in 1961 in het wild geboren. Hij woont in Atlanta Zoo. Na het overlijden van Nico was Fritz uit Nürnberg de oudste Europese man (geboren in het wild in 1963). Hij is echter 20 augustus 2018 overleden. Daarmee was (en dat is best wel raar) Massa, geboren in het wild in 1971, wonende in Zoo Krefeld sinds 29 april 1975, de oudste zilverrug in Europa. Raar, omdat hij 8 jaar jonger was dan Fritz was ten tijde van zijn overleden. Juist, Massa was kort de oudste zilverrug van Europa. Nu hij ook overleden is, op gruwelijke wijze, heeft een ander deze titel. Wie dat is, is me nog niet duidelijk. Ik moet het even uitzoeken.

De oudste gorillavrouw in Nederland (en tevens Benelux) is Dalila, geboren in het wild in 1972 (woont in GaiaZOO). De oudste gorillaman in Nederland is feitelijk nog maar een broekkie Bauwi uit Burgers' Zoo. Hij is 19 juli 1989 geboren in Apenheul.

De oudste zilverrug die ik persoonlijk kende was Massa uit Zoo Krefeld, tot zijn dood op 1 januari 2020 dus ook oudste zilverrug in Europa. Tot aan haar dood in 2016 was Victoria in Zoo Antwerpen (9 juni 1968 geboren) de oudste gorilladame die ik kende en regelmatig bezocht.

 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu