Gorilla's zijn hele sterke dieren. Er wordt gezegd dat ze zeven keer sterker zijn dan wij. Hoe ze dat berekend hebben, is mij een raadsel. Maar vele malen sterker zijn ze inderdaad ja. Als je ziet wat jonge gorilla's al aan takken kunnen breken. Maar het blijkt ook wel uit het feit dat een baby'tje van een paar maanden (en soms zelfs paar dagen of paar weken!) oud zich al aan mama kan vasthouden als hij/zij op de rug gedragen wordt.

Ik heb ooit een verhaal gehoord dat in een Amerikaanse dierentuin door gaas heen een touwtrekwedstrijd werd gehouden tussen een zilverrug en een x aantal sterke mannen. Ik ken de letterlijke tekst alleen niet meer en op internet vind ik er niks over terug; ik meen dat pas 12 mannen konden winnen. Ik zal mijn oren eens goed openhouden (ik hoorde het verhaal bij een voederpraatje in Apenheul) en pas het hier dan nog wel aan.

Een verhaal dat ik me nog wel (deels) herinner is van een verzorgster in Apenheul. In het binnenverblijf daar werken de schuiven van links naar rechts (in veel andere dierentuinen van boven naar beneden). Ooit zat een jong gorillameisje van 6 in zo'n sluis. De verzorgster wilde voorzichtig de schuif dichtdoen, maar het meisje hield de deur tegen. De verzorgster probeerde wat flinker door te duwen, maar ze kreeg het niet voor elkaar! Wat een kracht had die uk dus al.

Die 'brute kracht' maakt ook dat de verzorgers al jaren niet meer bij de gorilla's in Apenheul op het eiland komen. Nu heb ik trouwens twee verschillende verhalen gehoord over het waarom ze dat niet meer doen. De ene is dat er een nieuw vrouwtje kwam die niet gewend was aan verzorgers in de groep. Daarom zijn er toen mee gestopt. Het andere verhaal is dat kleuters en peuters het leuk vonden om te spelen met die verzorgers. Maar ja, ze zijn zo sterk dat ze hun verzorgers (totaal onbedoeld) pijn kunnen doen.

 

Door dit tabblad te sluiten (sneltoets CTRL+W) kom je weer terug bij mijn menu