SNOWFLAKE

Eén van de meest bijzondere gorilla's, zo niet: de meest bijzondere gorilla ter wereld was Copito de Nieve. Dat was zijn officiële naam, maar hij werd Snowflake genoemd. Logisch waarom toch?

Snowflake is in/rond 1962 in het wild geboren en sinds 1 november 1966 woonde hij in de dierentuin van Barcelona. Aldaar is hij 24 november 2003 geëuthanaseerd. Hij leed aan huidkanker; dat was in 2001 bij hem geconstateerd. Al op jongere leeftijd was vastgesteld dat hij slecht kon zien. Dat werd geassocieerd met het albinisme. Ondanks zijn albinisme heeft Snowflake een 'vrij normaal leven' gehad. Hij had vrouwtjes en met die vrouwtjes had hij kinderen. Ook heeft hij kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ik ken één van zijn kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen (kleindochter Nimba en haar zonen Nakou en Nukta in Burgers' Zoo).

Nakou heeft sinds zijn geboorte een paar roze vingers. Men dacht dat dat te maken had met het feit dat hij een afstammeling is van Snowflake. Het was ook maar de vraag of het zou blijven of weg zou trekken. Nou, hij is inmiddels 6 en heeft het nog altijd. Maarrrr ... ook andere gorilla's hebben het en die zijn totaal niet verwant aan Snowflake. Daar heeft het dus niks mee te maken!

Als je google't op 'gorilla Snowflake' zie je heel wat over deze bijzondere gorilla. De enige albino gorilla ooit (voor zover bekend).