BOKITO

De beroemdste gorilla van Nederland! En ook beroemd buiten ons land.

Ik neem aan dat ik niemand uit hoef te leggen wie Bokito (ik noem 'm hierna Bo) is? Toch ga ik het maar even in het kort vertellen.

Op 18 mei 2007 ontsnapte Bo uit zijn verblijf en hij heeft toen een vaste bezoekster ernstig verwond. Lees voor het gemak maar even hier over de ontsnapping en kom dan maar weer naar hier (link opent in een apart venster).

Ik ga niet al te veel in detail, maar zeg even dit. Zowel Bo als Blijdorp valt niks te verwijten in deze kwestie! 'De Zoetermeerse' en de verzorger van Bo toentertijd in Berlijn wel! De Zoetermeerse gedroeg zich fout en is daar meerdere malen op gewezen. De verzorger in Berlijn (al enkele jaren overleden) deed Bo in bad, liep met hem hand in hand door het park en ging met hem naar restaurant (om een aantal dingen te noemen).

Zoals je in bovengenoemde link kunt lezen verwondde hij een vrouw ernstig en raakten er nog enkele mensen gewond. Die verwondingen zijn niet rechtstreeks door hem veroorzaakt wil ik hier nog even duidelijk melden! De Zoetermeerse is de enige die door hem toegetakeld is. Daarnaast raakte een vrouw gewond omdat ze (in de heisa) viel. Verder raakte een man in rolstoel in de drukte gewond. En tot slot was er een medewerker die bij de aanblik van Bo van zo dichtbij in shock raakte.

Bo 2014

Bo is een geweldige zilverrug! Hij is mooi, al is hij nog jong (de jongste van de zilverruggen die een groep leiden in ons land). Daarnaast is hij een geweldige vader!! En geweldige 'pleegvader'. Over dat laatste binnenkort op een aparte pagina meer. Over geweldige vader zijn: hij is gek op zijn kinderen. Eén van de jongste kinderen (Tonka, geboren 5-11-2012) mag met hem mee eten!! Echt, zoooooo gaaf. Gorilla's (en zeker zilverruggen) delen normaal niet. Maar Bo wel hoor. De schat

Laatst was een 'dierentuinvriendin' in Blijdorp en die zag dat Bo met zijn jongste zoon (Thabo, toen 10 maanden en 2 weken) 'spelen' Hieronder een aantal foto's daarvan. Allen genomen door Janneke de Lange.

Het jammere is wel: hij is en blijft gefocust op mensen. Dat is zo jammer Hij is vooral gek op vrouwen. Daarnaast stoort hij zich aan een aantal (ook mannelijke) vaste bezoekers. En ook al hangen er zoveel borden met de opmerking om geen contact te maken met de gorilla's, de mensen doen het toch. Zelfs sommige vaste bezoekers; tijdens mijn laatste bezoek heb ik ruzie gehad met zo'n vaste bezoekster. Om mijn bloeddruk niet onnodig te laten stijgen, vertel ik dat verhaal hier maar niet uitgebreid. Ik hou het bij: ze zoekt (en krijgt) oogcontact, met alle gevolgen van dien.

Over 'de gevolgen van dien' wil ik wel vertellen. Als mensen namelijk in Bo's ogen hebben staan staren, dan raakt hij geïrriteerd. Dat is te zien door zijn houding. Hij neemt een hele stoere pose aan en hij perst zijn lippen strak op elkaar (hier een voorbeeld hoe dat eruit ziet; dit is wel een andere gorilla, namelijk Massa uit Zoo Krefeld die een hekel heeft aan een mede gorilla fan uit ons land). Hij (Massa in het geval van de foto; Bo in het geval hij deze pose aanneemt) is dan dus niet blij! Vaak reageert Bo het daarna ook op 1 van zijn familieleden af Dat doet me zoveel verdriet. Omdat hij dat tuig aan 'mijn kant van het glas' niet kan aanpakken, is een familielid (vaak oude Annette) de pispaal. De mensen snappen het echt niet Vaak denk ik 'zat hij maar ergens anders, niet in die of een andere drukke stadstuin'. (Voor wie het zich afvraagt: Massa gaat alleen maar met dingen naar de bezoeker in kwestie gooien, het liefst met poep; het verblijf daar is open.)

Heel toevallig was meneer in de week dat ik dit typ weer in het nieuws. Dat nieuws is niet toevallig; dat ik dit nu typ wel. Bo was namelijk afgelopen maandag (14-3-2016) jarig. Hij werd 20 jaar. Aan dat gebeuren is (helaas!!!) heel veel aandacht besteed. De week ervoor zag ik op het station al een bord met een aanbieding voor een retourtje Rotterdam met entree Blijdorp in verband met de verjaardag van Bo. Verder was hij op de dag zelf overal in het nieuws: radio, tv, kranten en social media. Ik hoorde echt overal over hem. En ik zag hem ook op tv en in kranten.

Zoals gezegd: helaas. Ik snap niet waarom Blijdorp hier zo'n mediaspektakel van heeft gemaakt. Ik denk dat ze niet goed hebben nagedacht. Want over het algemeen werd overal wel weer het negatieve van jaren geleden aangehaald. Blijdorp had dat moeten voorkomen en de media moeten laten focussen op wat voor goede gorillaman en -vader hij is.

Zo stond er gisteren (ik typ dit woensdag 16 maart, het gaat dus over de krant van 15 maart) in De Telegraaf een artikel wat een half blad besloeg. Daarin stond de stomme fout 'Bokito werd in 2007 wereldberoemd toen hij wist te ontsnappen uit zijn verblijf en drie mensen, onder wie een vrouw, ernstig wist te verwonden'. Mijn haren gingen meteen recht overeind staan toen ik dat las! Hij heeft er maar 1 verwond en dat kwam omdat hij zijn instinct volgde. De anderen zijn op andere wijze gewond geraakt zoals ik bovenin heb verteld. Zo jammer dat een krant zo'n fout maakt. Het gevolg: een discussie met mijn vriend gisteren. Ik heb hem uitgelegd hoe het wel zat.

Goed, Bo ... in welke dierentuin met gorilla's ik ook ben, ik hoor "hey, daar zit Bokito". En mensen, ik word er helemaal gestoord van Daarom ook mijn irritatie over dat hij nu weer zo in het nieuws was. Ik weet zeker dat het niet zo is dat allerlei media ergens genoteerd had 'Bokito 14 maart 2016 20 jaar, dus dan aandacht aan besteden'. Het is allemaal vanuit Blijdorp gekomen. Had dat niet gedaan! Laat dat dier toch met rust. In De Telegraaf stond wel over het gebeuren 'Een hoofdstuk dat de dierentuin liever dichtslaat'. Ja, duh ... had dan die hele mediahype omtrent zijn verjaardag niet veroorzaakt.

Je ziet het, het zit me dwars. Daar kan ik niks aan doen. Ik hou nu eenmaal van alle gorilla's en wil dat ze een gorillaleven hebben.

Het grappige is dat veel mensen (als Bo in een andere dierentuin ter sprake komt) denken dat hij ten tijde van zijn ontsnapping is doodgeschoten of dat hij toen naar een andere dierentuin is gegaan. Het is namelijk zo dat (geheel afhankelijk van de manier waarop mensen in een andere dierentuin Bo's naam noemen) ik af en toe mensen aanspreek over dat het geen Bokito is, maar een zilverrug met een eigen naam. Dan volgt vaak een gesprek waarin ik dus vaak hoor 'hij is toen doodgeschoten toch? ' of 'waar woont hij nu eigenlijk? '.

Oh ja, nog even het vermelden waard vind ik Het ergste wat ik ooit heb gehoord was in Artis, daar zei een volwassen man niet tegen zijn kind "Kijk, daar zit Bokito" nee, hij zei "Kijk, daar zit een Bokito". Alsof Bokito een soort gorilla is. Echt hè ... Ik heb gezegd "Meneer, daar zit een zilverrug. Bokito is de naam van de zilverrug die in Blijdorp woont". Note to self: vaker weer muziek op de oren Cin!!

 
terug naar boven