Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Gewicht/lengte/leeftijd/voortbewegen

De gegevens hieronder gelden voor gorilla's in dierentuinen.

De vrouwtjes wegen tussen de 60 en 120 kilo; mannetjes tussen de 180 en 230 kilo.

Niet iedere dierentuin heeft de mogelijkheid om gorilla's te wegen. Waarom zou men eigenlijk ook wegen? Voor mezelf kan ik dan als antwoord geven: uit nieuwsgierigheid. Ik ken verschillende zilverruggen en ik vraag me dan af 'wie zou er zwaarder zijn'. Dierentuinen waar ze (naar mijn weten) een weegschaal hebben zijn: Zoo Antwerpen, GaiaZOO, Blijdorp en Safaripark Beekse Bergen. In Zoo Antwerpen en Blijdorp zijn de weegschalen te zien voor publiek. In Blijdorp moet de gorilla wel precies in het midden van het plateau gaan liggen/zitten om goed gewogen te worden . Tijdens mijn bezoek op 23 januari 2018 lag Bokito helemaal goed en de weegschaal gaf 229,8 kilo aan. Ligt/zit er echter niemand op, dan staat er nog 1,3 tot 2,2. Voor mezelf haal ik er dus 2 kilo vanaf. Hij weegt dus rond de 227 kilo. Vrouwtje Annette, geboren in 1973, woog op die dag rond de 76 kilo (helaas is zij in 2021 overleden, ouderdom).

Tijdens een bezoek aan GaiaZOO in oktober 2015 vertelde de verzorger dat ze de gorilla's hadden kunnen wegen. Super leuk om eens gewichten te horen. Hieronder zijn ze te zien. Ik vermeld de leeftijden van de gorilla in kwestie erbij zodat je een beeld kunt vormen (leeftijden zijn ten tijde van het babbeltje!).
- Makula 216 kilo (25 jarige zilverrug)
- Dalila 83 kilo (43 jarig vrouwtje)
- Tamidol 101 kilo (16 jarig - zeer gespierd!! - vrouwtje)
- Sangha 76 kilo (15 jarig vrouwtje)
- Loango 98 kilo (10 jarig jochie)
- Mosi 53 kilo (5 jarig jochie)
- Ayo 25 kilo (2 jarig jochie)
- Zola 9 kilo (1 jaar en 4 maanden jong meisje)
- Nala 4 kilo (9 maanden jong meisje)

En dan even over de oostelijke laaglandgorilla Amahoro in Zoo Antwerpen; zij woog ooit ongeveer 150 à 165 kilo!!!!! Toen ik er 31 december 2015 was ging ze op de weegschaal zitten! Niet helemaal, een stuk kont hing er overheen Toen las ik al 155. Inmiddels (2021) zit ze rond de 145. In de afgelopen jaren is ze lichter geweest. Er waren veel wijzigingen in de groep waardoor ze afgevallen was. Ze is weer terug richting haar oude gewicht gegaan gelukkig.

De lengte van de westelijke laaglandgorilla valt eigenlijk best wel mee. Als ze rechtop staan, dan zijn vrouwtjes zo rond de 1,5 meter lang; een mannetje maximaal 1,8 meter. Ze zien er wel groot uit, maar ze hebben vrij korte benen. Zij kunnen hun benen ook niet helemaal strekken zoals wij dat kunnen. Voor andere soorten gelden andere lengtes.

Gorilla's worden tussen de 45 en 50 jaar; in het wild halen ze die leeftijden vaak niet. Behalve door de bedreigingen komt dit natuurlijk ook doordat ze in dierentuinen onderzocht en behandeld kunnen worden als ze ziek zijn. Iets wat niet makkelijk is. Narcose is (bij vele dieren) vaak risicovol en het moet echt serieus zijn wil men dat doen. Die maximale leeftijd is trouwens in de afgelopen jaren al regelmatig aangepast. Ik las toevallig 2 februari 2016 in Safaripark Beekse Bergen op een informatiebordje 'wordt 35 jaar oud'.

Gorilla's bewegen zich op handen en voeten voort. Hun voeten staan plat op de grond; hun handen op de knokkels. Daarom dat hun duim in verhouding ook kleiner is dan die van ons; zo zit die niet in de weg bij het lopen. Het bijzondere aan hun voeten is dat die lijken op handen: ze hebben een opponeerbare grote teen (zoals wij -en zij ook- een opponeerbare duim hebben).

Informatie over de andere gorillasoorten (en ook die van de westelijke laaglandgorilla) kun je hier lezen: gorillasoorten (website van de Gorilla Stichting Nederland).