Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Karakter/gedrag

Gorilla's zijn GEEN (levens)gevaarlijke dieren. Veel mensen denken en zeggen van wel. Als ik de keren zou moeten tellen dat ik dat in dierentuinen hoor ..... Op 2 februari 2016 hoorde ik nog in Safaripark Beekse Bergen een vrouw tegen haar vriend zeggen "Ze zijn echt levensgevaarlijk". Ik ben naar hen toegelopen om dit fabeltje de wereld uit te helpen met "Sorry dat ik me er even mee bemoei, maar ik hoorde je zeggen dat .....". Zoals eigenlijk bijna iedereen met wie ik zo een gesprek aanknoop, vonden ze het fijn dat ik het vertelde (vanzelf volgen dan regelmatig andere vragen). Het grappige, wat ik zag toen ze weggelopen waren, was de tekst op het bordje recht voor hun neus 'Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar gorilla's zijn vriendelijke, bijna 'verlegen' dieren'.

Hoe kan een plantetend dier toch levensgevaarlijk zijn? Roofdieren, die zijn (levens)gevaarlijk. En mensen met wapens.

Gorilla's zijn erg relaxt, zeer sociaal en de meest zachtaardige dieren die je in het wild tegen kunt komen! Zolang ze zich niet bedreigd voelen, dan zullen ze je niks doen. En zelfs al voelen ze zich bedreigd/geïntimideerd, dan doen ze je ook nog geen kwaad. Ze gaan gewoon weg of de zilverrug doet z'n ding om jou te imponeren Hij gaat rechtop staan om zichzelf zo groot als mogelijk te maken en hij zal een borstroffel maken, daarbij een geluid makend dat ik niet kan uitleggen. Geloof me, je zult er dan wel vandoor gaan!

De groep in deze video is niet geïntimideerd, ze zijn gewoon nieuwsgierig http://youtu.be/x2H7zcqjplc.

Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de groep in Burgers' bang raakte. Ze waren op een deel van het eiland en gingen er snel vandoor naar een ander deel. Ik snapte het niet en ging kijken wat er aan de hand was; waar ze zo van geschrokken waren. Nou ... ik zag drie schildpadden het water uitkomen. Helden

En vrij recent, 5 juli 2021, heb ik nog in een deuk gelegen in Apenheul. De tweede voedering was tegen het einde toen ineens 3 van de 4 dames opstonden en tegelijk 1 kant opkeken. Ik had ze al gehoord en zij ook: er kwamen ganzen aanvliegen. En ja hoor, de 3 renden een stuk verder het eiland op. Echt joh ... Toen de ganzen in het water geland waren, kwamen ze toch weer terug naar voren voor de heerlijke brokjes. Echter, toen er weer wat beweging en geluid van de ganzen afkwamen, renden ze weer weg. Tja, die enge beesten (4 stuks) zouden eens het eiland op komen lopen en hun doodmaken (ahum). Er was 1 heldin die onverschrokken doorging met brokjes zoeken en eten: Mintha. Mijn favoriete dame daar. En nu nog meer dan eerder

Iets wat ik in 2012 in Artis meemaakte heb ik gefilmd -> http://youtu.be/AI3As1LXcT0. Ze waren alleen maar nieuwsgierig en hadden niet de neiging om het diertje te verwonden of te vermoorden; ze bekeken het gewoon nieuwsgierig. Als deze (of ieder andere) vogel in het chimpanseeverblijf geland zou zijn, dan zouden de chimpansees het vermoord hebben. Vaak maken duiven, maar ook andere vogels, de fout om in een chimpanseeverblijf te landen .. oeps.

En dan hun gedrag. In dierentuinen zie je de gorilla's (de volwassenen dan toch) veel relaxen/slapen/rusten. Veel mensen vinden ze dus maar saai en zeggen dat dat komt omdat ze in een dierentuin leven in een beperkte ruimte. Maar dat is niet enkel dierentuingedrag; in het wild rusten ze ook veel en blijven ze ook veel op een plek bij elkaar. Ze leggen er maar ongeveer 1 kilometer per dag af om te eten en verder relaxen ze. Gorilla's zijn geen trekkers, maar blijven meestal op een vaste plaats. Als daar op den duur het eten op is, dan vertrekken ze weer. Ze hoeven niet al te ver te lopen om bij een nieuwe plek met genoeg eten te komen.

Daarom jammer dat mensen vaak zeggen "ze zijn saai". Het zijn dieren die een rustig leventje leiden. Een ander veel gehoorde opmerking, die ik echt niet snap is dat mensen zeggen "ze doen de hele dag niks". Dat zijn dan mensen die even een paar minuten bij de gorilla's komen kijken (meestal tijdens hun middagdutje); de rest van de dag zie ik ze niet. Hoe kun je dan zeggen dat ze de hele dag niks doen? Ik sta vaak 'de hele dag' bij ze en ik zie veel actie. En ja, ze doen dus middagdutjes. Niet op vaste tijden en niet altijd even lang, maar ze doen het wel.

Veel mensen denken/zeggen ook dat poep en snot eten (meer daarover in detail bij 'poep eten') uit verveling is. Gorilla's zouden zich vervelen in dierentuinen. Nou, dat doen ze dus niet. Nogmaals, ze besparen gewoon veel energie, net als in het wild. En ook twee genoemde gedragingen gebeuren in het wild (nogmaals, bij 'poep eten' daar dus meer over).

De kinderen zijn een ander verhaal. Die spelen veel met elkaar en rusten (naarmate ze wat ouder worden) stukken minder. Wat ik dan hier nog even duidelijk wil vermelden: ze spelen!! Ook hier weer een misvatting van bezoekers (vooral van jongere kinderen moet ik daarbij vermelden, maar zeker ook van volwassenen): 'ze hebben ruzie'. Nou, niet dus. Als ze spelen dan gaat het er wild aan toe. Het zijn sterke dieren. En ze gebruiken af en toe hun tanden bij het spelen. Maar zoals gezegd, het is en blijft spelen. Ruzie tussen kleintjes komt niet heel vaak voor. Althans, ik heb het nog niet vaak gezien (maar ik ben niet dagelijks urenlang bij ze ... helaas )

Verder wordt er vaak gedacht en gezegd dat het niet goed is voor gorilla's (en andere dieren) om in dierentuinen te wonen. Ze gedijen daar niet goed zegt men dan. Nou, ook dat is dus niet waar. Als ze zich niet goed zouden voelen, dan planten ze zich niet voort o.a. Zo simpel is het.

Gorilla's vlooien ook. Niet zo vaak als andere apen, maar ze doen het wel. Het zijn vooral de moeders die hun kinderen vlooien of andersom. Ook zie ik wel eens (jongvolwassen)vrouwtjes elkaar vlooien. Minder vaak (maar heb het wel eens gezien) vlooit een zilverrug een kind of een vrouwtje de zilverrug. Ik vind het trouwens een rotwoord! Hoe vaak mensen wel niet zeggen dat ze vlooien hebben, het is ook weer niet te tellen Ze hebben geen vlooien, ook geen luis. Ze hebben wel schilfertjes in hun vacht, of zandkorrels of pluisjes of wat dan ook. Vlooien is verder ook een sociale bezigheid. Het Engelse woord is mooier: grooming. Helaas is dit woord in het Nederlands weer sinds enkele jaren verbonden aan 'digitaal kinderlokken'. Zelf vind ik verzorging een mooier woord dan vlooien.