Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Leefwijze

Gorilla's zijn sociale dieren die in een haremstructuur leven.

De groepen hebben diverse groottes in het wild. Daar scheelt het ook weer per (onder)soort. In dierentuinen leeft over het algemeen één zilverrug met minimaal drie vrouwtjes en hun gezamenlijke kinderen.

De zilverrug is de onbetwiste leider. Hij staat boven zijn vrouwtjes en kinderen. Tussen de vrouwtjes onderling is ook een bepaalde onderlinge rangorde. Eén is altijd het hoogst en één het laagst in rang.

De rang bij de vrouwen is af en toe wisselend en soms niet altijd even duidelijk. Het kan afhangen van diverse factoren. In het algemeen is het vrouwtje met het jongste kind het hoogst in rang. Zij heeft meer 'bescherming' nodig van de zilverrug dan de anderen. Maar het heeft ook wel eens met karakter van de vrouw te maken; sommigen liggen de zilverrug gewoon beter dan anderen en zo'n vrouwtje met een goed karakter is dan het hoogste in rang omdat zij favoriet is bij de zilverrug. Voor sommige vrouwtjes is het ook echt heel erg belangrijk; een enkeling maalt er echt niet om.

De kinderen varen in principe mee op de rang van hun moeder.

Behalve familiegroepen zijn er ook vrijgezellengroepen. Zowel in het wild als in dierentuinen. Natuurlijk is het in dierentuinen een ander verhaal dan in het wild. In het wild kunnen ze komen en gaan. En dat gebeurt ook. Vaak vertrekt een jongeman op een moment uit zijn familiegroep; hij zwerft dan vaak eerst een tijdje alleen rond en sluit zich dan aan bij een groep mannen. Ooit verlaat hij die weer om zelf op zoek te gaan naar een groep met vrouwjtes die hij over kan nemen.

Uit vrij 'recent' onderzoek is gebleken dat er ook 'non breeding' groepen zijn in het wild. Dat was wel een verbazingwekkende ontdekking. Dat gaat dan om de westelijke laaglandgorilla's, waar minder bekend van is dan van berggorilla's. Dat is dus een groep met meerdere mannen en vrouwen. Die vrouwen gaan weg uit de familiegroep waar ze bij zitten en sluiten zich dan bij zo'n groep aan. Veelal laten ze hun kinderen zelfs achter bij hun vader.

Over gorilla's in het wild is verder heel veel te vertellen. Ik verwijs jullie dan ook graag naar gorillastichting.nl/gedrag.

Ik wil hier alleen nog even vertellen over hoe gorilla's slapen. Ze bouwen (net als in het wild feitelijk) iedere dag een nieuw nest om in te slapen. Jonge gorilla's slapen bij hun moeder in het nest. Oudere broers/zussen slapen in een eigen nest. Ik kijk altijd met heel veel plezier naar dat nesten bouwen. Voor middagdutjes doen ze dat niet echt, maar voor hun echte nachtrust wel. Dus tegen het eind van de dag zie ik ze dat in dierentuinen regelmatig doen. Echt zo leuk om te zien!

Ik zal binnenkort eens proberen filmpjes en/of foto's te maken. Nu een korte uitleg.
Men pakt houtwol (of stro of hooi, afhankelijk van de dierentuin in kwestie) dat door verzorgers wordt weggelegd. Niet dagelijks vers (dat is niet echt nodig), maar soms dus wel vers. Ze trekken dat houtwol dan helemaal uit elkaar en gaan dat rond zichzelf leggen en optrekken. De één is er langer en intensiever mee bezig dan de ander. Ik zal het echt snel eens filmen/fotograferen en dan hier plaatsen, want met het omschrijven kan ik het niet goed genoeg uitdrukken. Ik zie het trouwens niet altijd vanwege de openingstijden van de dierentuinen. Als ze om 17 uur (of vroeger) al dicht gaan, dan mis ik het volledig. Zijn ze langer open, dan maak ik het mee. Dus binnenkort echt meer hierover.