Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

De zilverrug

De zilverrug in een familiegroep is de leider. In het wild geldt dat hij bepaalt wat de groep doet. In dierentuinen zijn hun taken (deels vanwege de ruimte die ze hebben, deels vanwege het feit dat ze (al dan niet op gezette tijden) eten krijgen van hun verzorgers) net iets anders.

Om te beginnen: in iedere familiegroep is er maar 1 volwassen man, die de leider is. Die man kenmerkt zich door zijn grijze haren. Deze grijze haren heeft hij op het grote deel van zijn rug en de westeljke laagland heeft ook een 'grijze broek', waar een berggorilla alleen een grijze band over zijn rug heeft.

Veel mensen roepen 'kijk die ouwe' (of woorden van gelijke strekking), maar de grijze haren hebben niks met de leeftijd te maken! Door hormonen wordt een mannetje grijs, zodra hij de enige man is in een groep met vrouwtjes. Stel dus dat een mannetje op 10-jarige leeftijd uit een familiegroep verhuist naar een eigen groep, dan wordt hij langzaam aan grijs. Die grijze haren kan hij dan hebben op 11 jarige leeftijd. Ik weet even niet meer waar, maar ergens wordt verteld dat het te vergelijken is met baardgroei bij mensen. Nu is dat mijns inziens ook niet helemaal juist, want die baardgroei is er ongeacht of de jongen in kwestie nog thuis woont of niet Bij een jong volwassen man wordt de groei, en dan met name de groei van de kam en het grijs worden, wat onderdrukt als hij nog bij zijn vader woont.

Ik vind het altijd leuk als ik 'die ouwe' hoor in Zoo Antwerpen, Artis of Blijdorp. In die tuinen is de zilverrug de jongste van de volwassenen. De mensen zijn nogal verbaasd als ik dat vertel. De andere opmerking 'die dikke' laat me steeds weer zuchten. Ik vind dik een negatief woord.

Wat doet een zilverrug (in de dierentuin) precies? Hij houdt de boel - meestal liggend, maar ook zittend - in de gaten en grijpt in wanneer nodig. En dat is vooral nodig als er ruzie is. Vooral als dat is tussen zijn vrouwtjes onderling. Gelukkig is dat niet vaak, maar als het is, dan sust hij die ruzie door 1 van de 2 op de grond te duwen en een beet te geven. Dat is dan (over het algemeen) het vrouwtje wat laagst in rang is. Dan geef ik even wat voorbeelden van Burgers'. Daar was eind 2013 Makoua het hoogste in rang. Nimba, voorheen de nummer 1, was het laagst in rang. In de tijd dat Nimba hoogst in rang was, presteerde madam het om te kuchen als een ander vrouwtje te dicht bij haar eten kwam. Mijn mening: die ander kwam dan echt niet te dichtbij, maar mevrouw maakte gebruik van haar positie. Zodra ze kuchte kwam Bauwi in actie. Toen was het dus Makoua die regelmatig kucht. Zij deed dat wel als een ander vrouwtje te dichtbij komt. En dan pakte Bauwi dus dat ander vrouwtje aan. Zoals het voorheen regelmatig Nimba / Makoua was, was het toen regelmatig Makoua / Nimba. Maar soms is het al voldoende (voor iedere zilverrug in dierentuinen bedoel ik dan) dat hij opstaat, zich groot maakt en eens goed richting de ruzie makende dames kijkt.

Als een kind ruzie heeft met een ander kind, grijpt Bauwi niet in! Andere zilverruggen ook zelden. Dat is de taak van een vrouwtje. Ook als een vrouwtje ruzie heeft met een kind (wat zelden gebeurt) dan bemoeit Bauwi zich er niet mee. Dat behoort ook niet tot zijn takenpakket Nu zag ik op 27 mei 2021 wel dat Makula, de leider van GaiaZOO, inmiddels overleden -op 21 juni 2021-, in moest grijpen. Dat was wel bijzonder. Zijn belangrijkste vrouw viel zomaar zijn oudste kind aan. Het verbaasde me al dat hij in ging grijpen en ik was heel benieuwd wie hij zou straffen. Want zou hij het wel goed gezien hebben? Zou hij niet het slachtoffer straffen, omdat de dader nu eenmaal zijn belangrijkste vrouw is? Nou, hij strafte de dader!! Dat maakte me zo blij.

Naast ingrijpen bij conflicten is de zilverrug degene die waar het eten betreft alles op mag eisen wat hij wil en hij doet dat soms ook (als het echt zijn lievelingseten is). Over het algemeen geldt dat het eten in een straal van een x-aantal meter rondom waar hij gaat zitten van hem is. De anderen komen niet in de buurt! En als hij een ander ziet met lekker eten, dan staat hij op en gaat hij dat halen. Ja, halen, niet afpakken, want geloof me, iedere andere gorilla in een groep laat direct vallen wat hij/zij vast heeft Heeft hij dan 'zijn plek' verlaten, dan zie je de brutaalste individuen daar het een en ander weghalen

Iedere zilverrug heeft zijn eigen krarakter en speelt wel of niet met zijn kinderen. Meer hierover bij 'de diverse groepen' onder 'diversen'.

Ik ben nu de ontwikkeling van twee jongemannen aan het volgen. De één betreft Matadi in Zoo Antwerpen. Hij arriveerde daar op 24 februari 2016 als 12-jarig jochie. Inmiddels is hij 18 en al flink veranderd.

Maar hij is niet zo extreem veranderd als de tweede jongeman die ik volg, dat is Komale in Safaripark Beekse Bergen. Hij kwam daar aan op 13 juli 2016 als 9-jarige; nu is hij 14. Van hem volgt iets verder hieronder een fotoserie van kort na zijn aankomst tot nu.

In dierentuinen met vrijgezellengroepen vind je meerdere zilverruggen. Die ontwikkeling is ook daar bij de mannetjes. Zo zijn de jongens in Safaripark Beekse Bergen inmiddels allemaal (mooi) grijs. Dus de hormonen doen ook daar hun werk Ook in deze vrijgezellengroepen geldt dat er 1 boven de anderen staat trouwens. Echte 'taken' heeft deze 'baas' niet echt. Hij kan wel eten opeisen dan wel op proberen te eisen. Ze hebben het mijns inziens een stuk makkelijker dan een zilverrug in een familiegroep.

Iedere zilverrug heeft een 'punthoofd'. Dit komt niet doordat hij zoveel vrouwen en kinderen heeft Zijn kaakspieren zitten eronder; aan de zogenoemde botkam zitten die spieren gehecht. Let maar eens op als een zilverrug zit te eten: dat punthoofd beweegt. Iemand vroeg me laatst waarom hij dat heeft. Ik moet bekennen dat ik het even op moest zoeken. Het antwoord: gorilla's zijn planteneters en voor het fijnmalen van bladeren en eten van schors is veel kracht nodig. De vrouwtjes eten dat natuurlijk ook, maar de leiders eten over het algemeen meer dan vrouwen. Zij moeten groot en sterk zijn om de groep te kunnen leiden.

Ook nog even een bijzonder wetenswaardigheid: de penis van een zilverrug is niet goed te zien. Hoe vaak ik al zilverruggen recht voor mijn neus heb zien liggen met hun benen wijd: niks te zien! In relaxte stand is het zo ontzettend klein en er zit een hoop haar voor. Eén keer heb ik Bokito 'in vrolijke toestand' gezien (hij was aan het kijken naar een groepje bezoeksters naast me, die op leeftijd waren). Van zijn toestand heb ik natuurlijk meteen een foto gemaakt Het grappigste van alles was dat ik die foto op mijn Facebook plaatste. Iedereen dacht dat het zijn tepel was.

Typisch voor een zilverrug is ook de lucht die hij af en toe afscheidt. Dit zijn dan feromonen die vrijkomen. Veel mensen vinden het heel vies; ik vind het wel wat hebben. Dat luchtje is er bij verschillende vormen van 'opwinding'. Nee, dus niet (alleen) bij seksuele opwinding

Ontwikkeling Komale, Safaripark Beekse Bergen
De eerste foto van hem nam ik op 15 augustus 2016. Niet echt topkwaliteit. In de foto's staan de datums dat ik ze nam.Het mooiste was om hem te zien na 2 maanden lockdown begin 2020. Toen was het echt zo van 'wowwwwwwwwwwww'. Oordeel zelf (de twee foto's naast elkaar gezet).

Na de langere lockdown (medio december 2020 - medio mei 2021) zag ik het verschil minder. Ik ben toen voor het eerst een paar uur op 4 juni geweest, maar geen goede foto's kunnen maken. Het was zo warm dat ze ergens uit de zon lagen en dus onmogelijk fotograferen. Op 28 juni zag ik hem wel goed.