Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Eten

Gorilla's eten in het wild anders dan in dierentuinen. In het wild eten ze voornamelijk bladeren, sappige stengels, wortels, knollen en vruchten. Soms eten ze ook termieten en (meestal 'onbedoeld') kleine insecten; deze zitten tussen het groenvoer dat ze eten.

In dierentuinen eten ze voornamelijk groenten, gras, bladeren en schors. Fruit eten ze niet of zelden, al scheelt dat per dierentuin. De reden is dat in ons fruit vaak toegevoegde suikers zitten om het voor ons lekker (zoet) te maken; in de vruchten in het wild is dat natuurlijk niet het geval. Ik zeg wel eens tegen kindjes als ze roepen over bananen 'een banaan is voor een gorilla wat een frikandel voor jou is, niet goed'. Grappig trouwens, zowel kinderen als volwassenen zien een witlof vaak aan voor een banaan

Zoals gezegd, in sommige dierentuinen krijgen ze wel fruit. Zoals in Zoo Antwerpen (regelmatig) en Apenheul (steeds minder -gelukkig-). Toen ik op 29 januari 2016 in Blijdorp was kregen de gorilla's kiwi. Toen ik met een verzorger stond te babbelen vertelde hij dat er in een hele lading kiwi's was binnengekomen en dan worden de gorilla's ook eens extra verwend. En toen zag ik op 17 februari 2016 in Burgers' ook kiwi's! Maar (gelukkig) is het niet gebruikelijk. Waar het voornamelijk wel eens voor gebruikt wordt is als er medicijnen toegediend moeten worden, vooral de anti-conceptiepil voor dames her en der.

Qua groenten heb ik eigenlijk al heel veel voorbij zien komen. Het meest voorkomend is: andijvie, komkommer, courgettes, paprika, wortelen, paprika (rood heeft de voorkeur) en witlof. Maar ook boerenkool, tomaten, rode bieten, uien, venkel, prei, broccoli en koolrabi heb ik voorbij zien komen. Dan vergeet ik nog meer dan genoeg op te sommen. Dat komt denk ik omdat ik zelf maar amper groenten eet

Daarnaast (en voor alles geldt dat het per dierentuin verschillend is) krijgen ze dus ook takken met bladeren, luzerne, zaden en brokken. Het is vooral heel grappig/bijzonder om te zien hoe ze kleine zaden met veel geduld van de vloer afrapen en eten. Zo krijgen ze (in Burgers' in dit geval) af en toe maiskorrels en om dan een ongeveer 200 kilo wegende zilverrug zo rustig, geduldig en voorzichtig die korreltjes één voor één van de grond te zien plukken, vind ik heel leuk om te zien.

Ook krijgen de gorilla's in Burgers' (en in andere dierentuinen heb ik het ook gezien) soms een hard gekookt eitje. Ook heb ik gekookte aardappelen voorbij zien komen her en der. In Zoo Antwerpen krijgen ze regelmatig gekookte rijst. Al met al heel gevarieerd dus.

Van de takken die ze krijgen schrapen ze het schors af en dat eten ze op. Ik heb ooit jaren geleden gehoord dat het (onder andere) is om hun gebit te verzorgen. Toen ik deze website ging maken dacht ik 'ik zoek het eens op op internet', maar ik kon er niks over vinden. Toen ik op 5 februari 2016 een 'gorilla-expert' (zoöloge in een Nederlandse dierentuin) tegenkwam heb ik het haar gevraagd. Ze vertelde me dat het 'gewoon' erg vezelrijk voedsel is, wat (tot mijn verbazing) ook goed verteerd wordt.

In Burgers' heb ik ooit eens gezien dat er zuurkool was weggelegd. Nou, daar moesten ze niks van hebben. Ze (her)kenden het niet en lieten het links liggen en aten al het ander eten wel op. Totdat dat op was begon deze en gene er nieuwsgierig naar te worden. Ik zal eens de filmpjes ervan opzoeken en plaatsen.