Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Dikke buiken

Ik zeg wel eens "Als ik op een dag 50 eurocent krijg voor iedere keer dat ik hoor 'die gorilla is zwanger' dan ga ik stinkendrijk naar huis na een dagje dierentuin" (dat geldt dan vooral, maar niet alleen voor een dag in de vakantie of een weekend). En dan wijzen ze ook nog regelmatig naar jonge mannetjes. Knap hoor

Wat de meeste bezoekers niet weten: gorilla's hebben altijd grote buiken. Het hoort bij hen. Okay, de jonge gorilla's die nog veel melk drinken hebben het nog niet, maar zodra zij langzaam aan deels en steeds meer overstappen op normaal eten, dan gaat ook hun buikje groeien.

Als je een volwassen gorilla ziet zonder grote buik, dan is hij/zij over het algemeen ziek. Enkele uitzonderingen daargelaten. Her en der wonen slanke gorilla's. In GaiaZOO betreft dat puber Loango. Bij Loango heeft dat -waarschijnlijk- een 'medische' aanleiding: hij is op jonge leeftijd gecastreerd. In Zoo Krefeld is dame Miliki heel slank.

Hun grote buik hebben ze omdat ze plantaardig voedsel eten. Dat eten heeft lange tijd nodig om te verteren. Daarom hebben ze dus een ingewikkeld (en lang!!) darmstelsel. Zij hebben ongeveer 4 à 5 meter (!!!) meer darmen dan wij. En tja, sommige gorilla's hebben grotere buiken dan anderen. Over het algemeen zijn dat gorilla's die graag en veel eten

Hoe zien verzorgers dan dat een gorilla zwanger is? Dat kunnen ze niet zien! De enige manier om erachter te komen is door een zwangerschapstest te doen (dezelfde als die voor ons (vrouwen) gebruikt wordt). Meestal hebben ze gorilla's zien paren. Dat wordt dan genoteerd en een x aantal weken later volgt dan een zwangerschapstest (plasje opvangen en testen maar). Het gebeurt wel eens dat er paringen worden gemist en dat er dan 'ineens' een verrassingsbaby is. Dat is o.a. in enkele (ik weet zo even niet meer in welke) dierentuinen in Duitsland gebeurd. Zo is het in mijn favoriete Duitse dierentuin ook gebeurd Op 31 december 2018 trof de verzorger van dienst een baby in Miliki's armen aan. Geweldig zo'n verrassing.