Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Geluiden

Gorilla's maken best veel geluiden, maar die zijn zo zachtjes dat je het in dierentuinen niet hoort. De enige uitzondering is gekrijs. Dat gebeurt wel eens als vrouwtjes ruzie hebben over eten of als een kleintje hardhandig wordt aangepakt door een oudere broer/zus. Door het volume van een krijs is dat door ramen heen te horen (die van een volwassene beter dan dat van een kindje natuurlijk).

Een ander geluid wat ze maken (en wat in de meeste dierentuinen door de hoogte van ramen/muren niet te horen is) is gekuch. Dan komt een andere gorilla over het algemeen te dicht bij en dan waarschuwt de gorilla die wil dat die ander weg gaat via dat gekuch. Omdat in Artis de ramen niet tot boven lopen is dat gekuch wel eens te horen als er (nagenoeg) geen andere bezoekers zijn.

Daar hoor je ook andere geluiden die in andere zoo's niet te horen zijn. Zoals een soort gezang als ze (de gorilla's in Artis in dit geval dus) eten krijgen. Dan zitten ze in de nachthokken terwijl eten weggelegd wordt. Is het rustig, dan hoor je dat 'gezang'. Een prachtig geluid! Helaas is het niet mogelijk om het vast te leggen.

Ook hoor je in Artis wel eens een borstroffel; waar je het in andere dierentuinen vaak alleen maar ziet (de borstroffel van een zilverrug uitgezonderd; die hoor je ook in andere dierentuinen wel eens). Oh ja, dat gezang en andere geluiden hoor je bij in het binnenverblijf van de gorilla's in Apenheul ook, omdat ze daar het geluid van bij de gorilla's via speakers in het bezoekersdeel afspelen (helaas soms iets te hard vind ik en velen met me). Wat mij betreft mogen ze in meer dierentuinen van zulke speakers gebruiken (maar dan op een normaal volume).

De mooiste geluiden van gorilla's (vind ik dan toch) zijn achter geen enkele ruit te horen. Het eerste is een soort korte zachte 'grom'. Dat geluid maken ze als ze tevreden zijn. Ik heb dat 1 keer in mijn leven mogen horen van een gorilla op een paar centimeter afstand en ik vond het geweldig (zelfs nu ik dit typ krijg ik er weer kippenvel van). Mensen die gorilla's in het wild hebben bezocht, kennen dat geluid ook wel. Het tweede is het lachen van een gorillajong.

Kijk hier voor een geweldig filmpje van een lachende gorilla bij opvangcentrum GRACE (zet je geluid aan!!!). Voor Nederlandstalige info over dat opvangcentrum kijk op deze pagina van de Gorilla Stichting Nederland. (Ik heb via de Gorila Stichting één van de gorilla's aldaar geadopteerd.)

Iedere dag als ik bij gorilla's ben hoor ik meerdere mensen hun kinderen zeggen 'hoe doet de aap?' en dan komt er als antwoord 'oe-oe-ah-ah'. Ook volwassenen uiten die kreet vaak, maar echt, dat geluid heb ik de gorilla's nog nooit horen maken!