Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Borstroffel

Altijd leuk/prachtig: een gorilla die een borstroffel doet!

Als eerste hoe ze het doen: ze maken vaak een soort van 'kommetje' met hun handen of ze doen het met platte hand. Ze slaan dan op hun borst (of benen, of buik, of billen, of waar dan ook). Veel mensen denken dat ze het met hun vuisten doen, maar zo dom zijn gorilla's niet. Dat doet namelijk pijn en maakt niet zoveel geluid als met een platte hand of kommetje. Als een zilverrug het doet, komen er prachtige geluiden van (google maar op filmpjes van borstroffels).

Zoals gezegd, altijd leuk/prachtig. Ik vind het geluid zo mooi (ik heb een borstroffel van een zilverrug als Messenger meldingsgeluid), maar het ziet er ook gaaf uit. Vooral bij een zilverrug (al zie ik dat niet zo vaak), maar ook bij anderen.

En waar veel bezoekers denken dat alleen de zilverrug het doet ... alle gorilla's doen het! Ik hoor vaak 'kijk die is aan het oefenen', maar dat is dus niet zo. Het is niet zo dat een jonge gorilla die het doet altijd een mannetje is en dat dus aan het oefenen is voor als hij zelf zilverrug is (wat bijna alle mensen denken).

Gorilla's doen een borstroffel als ze bang zijn, boos zijn, schrikken, om uit te dagen, om op te scheppen, om stoer over te willen overkomen, om te imponeren en als ze een ander willen uitlokken om te spelen. Vooral de jeugd doet het, maar zeker ook heel af en toe een (jong)volwassen vrouwtje.

Hier een borstroffel (7 foto's achter elkaar geplakt) van Shomari toen hij nog jong was.

En een video van een borstroffel van M'Kono in Beekse Bergen, 8 november 2022. Op die dag heeft hij er een stuk of 11 gedaan tijdens de 100 minuten dat ik bij hem en zijn 2 broers heb staan kijken. Die 2 jongens hebben er ook een paar gedaan. (Het laden kan een tijdje duren.)

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥