Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Gorilla's en water

Veel mensen denken dat gorilla's bang zijn voor water. Dat is niet zo. Er zijn genoeg individuen die (met lekker weer of voor eten) deels het water ingaan. De grootste waterratten die ik ken wonen in Apenheul (nu is daar ook wel het meeste water trouwens!).

De gorilla's hebben dus geen angst, maar wel respect voor water. Ze kunnen namelijk niet zwemmen en kennelijk weten ze dus dat ze op moeten passen. Over dat zwemmen, net als mensen kunnen zij niet dat niet. Wij krijgen zwemles! In geen enkele dierentuin is een vacature voor zwemleraar voor mensapen Dat is maar goed ook, nu zijn ze makkelijk op eilanden met een gracht te houden.

Veel mensen denken (en zeggen) dat wij wel kunnen zwemmen zonder zwemles, maar dat is niet waar. We weten hoe we zo lang mogelijk boven water moeten blijven. We zwaaien dan als een malle met onze armen om te voorkomen dat we meteen verdrinken en roepen daarbij om hulp. Als we dan toch kopje onder zouden gaan, dan weten we dat we onze monden moeten sluiten zodat we geen water binnen krijgen.

Maar voor gorilla's is het echt een probleem als hij/zij in diep water valt. Door zijn/haar bouw gaat het echt meteen mis. Hun bovenlichaam is namelijk veel groter en zwaarder dan hun onderlichaam en ze vallen daardoor meteen voorover en verdrinken. Ze hebben ook niet het besef dat ze hun mond sluiten, dus ze blijven ademen en dan is het meteen 'einde verhaal'

Ik ken één gorilla die wel echt bang voor het water was: Jambo uit Apenheul. Hij kwam eind 2006 naar Apenheul kwam niet eens in de buurt van het water. Dat was wel handig voor zijn familie, want die gingen tijdens de voedermomenten dicht bij de waterkant zitten. Zo wisten ze dat ze genoeg konden eten, zonder dat Jambo het af kwam pakken. Maar bijna 10 jaar (!!) na zijn aankomst, was Jambo ineens over zijn angst voor water heen. Niet dat hij erin ging, nee zeker niet, maar hij kwam wel heel dichtbij en haalt zelfs soms heel voorzichtig eten dat hij lekker vindt uit het water. Op 28 oktober 2016 maakte ik deze foto.

Zie hier een filmpje van Gyasi in het water.


Weet even niet meer wie


Gyasi


Gyasi


Wimbé


Gyasi


Mfugaji


Mfugaji


Mfugaji