Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Infanticide

En dan wil ik het ook nog even hebben over een niet zo leuk onderwerp, wat vooral in het wild, maar ook in dierentuinen voorkomt. Gelukkig kunnen ze het in dierentuinen voorkomen, ook al is dat niet altijd gebeurd.

Het is een lastig woord, maar er is ook een synoniem voor: kindermoord. Dat gebeurt bij veel wilde dieren, zoals leeuwen, maar dus ook bij gorilla's. Als in het wild een (oude) zilverrug verdreven wordt door een jongere of de zilverrug sterft en een andere neemt de groep over, dan zal die jongere/nieuwe zilverrug alle nog zuigende kinderen vermoorden. De reden hiervan is dat het doel van een zilverrug is om zich voort te planten. Zoals je elders al kon/kunt lezen is de cyclus van een vrouwtje afwezig zolang ze nog zoogt. Als het kindje dood is, komt langzaam de cyclus weer op gang en kan de zilverrug paren en zicht voortplanten.

Zoals gezegd, in dierentuinen kan men dit voor zijn. Helaas is het wel eens misgegaan in het verleden. Sowieso is het een lastig iets, want het is ook niet eenvoudig om zo'n kindje in een andere groep te plaatsen. Afhankelijk van hoe oud de kleine is moet namelijk moeder mee en tja, dan kan de zilverrug in de andere groep alsnog deze gruwelijke daad uitvoeren. Ik moet bekennen dat ik (mede door de gruwelijkheid van het onderwerp) de gevallen in detail vergeten ben.

Een geval waarvan ik nog wel weet is in Givskud Zoo in Denemarken. Daar overleed in juli 2015 de zilverrug Samson op 43-jarige leeftijd. Een oudere zoon van hem, Kipenzi, zat achter de schermen. Op een bepaald moment was besloten hem in de groep te plaatsen als nieuwe zilverrug. Zijn moeder leefde niet meer, dus dat kon. In die groep waren toen 3 vrouwtjes; 2 met jongere kinderen (van beide is hij de halfbroer). Het vrouwtje zonder en vrouwtje met het oudste kind wilden met hem paren. Het vrouwtje met het jongste kind wilde dat niet, want ze was nog niet in cyclus. Dat kindje, toen 2, was -zoals al gezegd- een halfbroer van de nieuwe zilverrug. Vier weken lang is het goed gegaan en men had dus hoop dat er niks zou gebeuren, maar toen was Kipenzi het kennelijk zat en heeft hij zijn halfbroertje gedood. Niemand die daar op gerekend had, omdat het zo lang goed was gegaan. Er is vast een wijze les van geleerd.

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥