Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Gorilla's en water

Veel mensen denken dat gorilla's bang zijn voor water. Dat is niet zo. Er zijn genoeg individuen die (met lekker weer of voor eten) deels het water ingaan. De grootste waterratten die ik ken wonen in Apenheul (nu is daar ook wel het meeste water trouwens!).

De gorilla's hebben dus geen angst, maar wel respect voor water. Ze kunnen namelijk niet zwemmen en ze weten dus dat ze voorzichtig moeten zijn bij water. Over dat zwemmen: net als mensen kunnen zij dat niet. Wij krijgen zwemles! In geen enkele dierentuin is een vacature voor zwemleraar voor mensapen. Dat is maar goed ook, nu zijn ze makkelijk op eilanden met een gracht te houden.

Veel mensen denken (en zeggen) dat wij wel kunnen zwemmen zonder zwemles, maar dat is niet waar. We weten hoe we zo lang mogelijk boven water moeten blijven. We zwaaien dan als een malle met onze armen om te voorkomen dat we meteen verdrinken en roepen daarbij om hulp. Er zijn genoeg mensen verdronken de afgelopen jaren en dat zal ook altijd zo blijven. Vroeger was (in ieder geval in Nederland) het zo dat iedereen zwemles kreeg op school en wij zijn dus an sich goede zwemmers. Dat schoolzwemmen is nu al jaren op veel scholen afgeschaft.

Voor een gorilla (en andere mensapen) is het echt een probleem als hij/zij in diep water valt. Wat de gorilla betreft: door zijn/haar bouw gaat het echt meteen mis. Hun bovenlichaam is namelijk veel groter en zwaarder (ze hebben hele zware botten) dan hun onderlichaam en ze vallen daardoor meteen voorover en verdrinken.

Ik ken één gorilla die heel bang was voor het water: Jambo uit Apenheul. Hij kwam eind 2006 naar Apenheul vanuit Krefeld. Daar leefde hij in het Affenhaus. Hij kende de buitenlucht niet. Kende geen regen, geen zon, geen water, geen gras (alleen beton). Hij kwam jarenlang niet in de buurt van het water. Dat was wel handig voor zijn familie, want die gingen tijdens de voedermomenten dicht bij de waterkant zitten. Zo wisten ze dat ze genoeg konden eten, zonder dat Jambo het af kwam pakken. Maar bijna 10 jaar (!!) na zijn aankomst, was Jambo ineens over zijn angst voor water heen. Niet dat hij erin ging, nee zeker niet, maar hij kwam wel heel dichtbij en haalde zelfs soms heel voorzichtig eten dat hij lekker vond uit het water. Op 28 oktober 2016 maakte ik deze foto.

Hier andere Apenheulse gorilla's met wateravonturen.

Als eerste een filmpje van Gyasi in het water.


Ik weet even niet meer wie


Gyasi


Gyasi


Wimbé


Gyasi


Mfugaji


Mfugaji


Mfugaji

 
<- terug naar gorillafeiten

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥