Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

Oppassers

Ik heb bij feiten al verteld dat gorillameisjes door middel van kijken en oppassen het moederschap het beste leren. In Burgers' Zoo heb ik dat oppassen regelmatig gezien. En het is super om te zien!

Het oudste (half)zusje Shaila was als eerste een oppasser van de tweeling. Toen de tweeling 19 dagen oud was zag ik Shaila voor het eerst een baby pakken. Ja, gewoon (af)pakken. Dat heb ik gefilmd: klik hier voor het filmpje.

Al vrij snel besefte N'Gayla dat het wel makkelijk was zo'n oppas en ze begon regelmatig zelf een tweeling, meestal het jochie, af te geven. Soms wilde het familielid in kwestie op dat moment helemaal niet oppassen. Het kindje werd in zo'n 'geen zin geval' ook gewoon niet aangenomen. Was zo grappig om te zien.

Hier nog een filmpje van Shaila als oppas. Hier een filmpje van 'grote zus' N'Washi als oppas. En ook nog grotere zus N'Aika heeft opgepast, zie hier een filmpje. Maar niet alleen de meiden, ook halfbroer Nakou wilde oppassen, zie hier een filmpje daarvan.

Ook in andere dierentuinen gebeurt dat. Het is echt zo gaaf. Vooral als het hele kleine gorilla' betreft die met een jongere gorilla op hun buik lopen (Thandie doet dat met haar halfzusje Vizazi in Antwerpen), maar het is ook schattig als een andere dame (de zogenoemde 'tante') een kleintje vast heeft. De hierboven al genoemde N'Washi leeft niet meer in haar familiegroep, maar in een andere dierentuin (Beekse Bergen) waar momenteel twee kleintjes zijn. Eén ervan is het jong van haar beste vriendin in de groep. Prachtig hoe ze dat kleintje (op het moment dat ik het zag was het jochie 11 maanden) dan vastpakt. En met het andere jong in de groep (op dat moment 2 jaar en een maand) speelt ze af en toe een beetje. Op dinsdag 1 november 2022 zag ik haar weer naast de jongste zitten (inmiddels ruim jaar). Heel voorzichtig trok ze hem naar zich toe om hem in haar armen te nemen en te knuffelen. Om daarna weg te leggen en te gaan vlooien. Daarna tilde ze hem aan haar buik om samen ergens anders te gaan zitten. De kleine ging toen met zijn mondje naar haar tepel. Toen ze kort erop ging liggen, ging de kleine haar vlooien! Tot slot nam ze hem even later op haar rug om aan de wandel te gaan. Prachtig! Ik hoop zo dat ze zelf ook eens moeder mag worden binnenkort. Ze zal een geweldige moeder zijn!

Eerder zag ik in Beekse Bergen al een paar keer dat 'Miessie' haar bijna 14 maanden jongere halfbroertje 'Mosi' op haar rug droeg. Zo lief om te zien.

 
<- terug naar diversen

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥