Gorillafeiten

'Wie is wie?'

Diversen

Foto's/video's

Over Mij

Links

Contact

Oppassers

Ik heb bij feiten al verteld dat gorillameisjes door middel van kijken en oppassen het moederschap het beste leren. In Burgers' heb ik dat oppassen regelmatig gezien. En het is super om te zien!

Het oudste (half)zusje Shaila was als eerste een oppasser van de tweeling. Toen de tweeling 19 dagen oud was zag ik Shaila voor het eerst een baby pakken. Ja, gewoon (af)pakken Dat heb ik gefilmd: klik hier voor het filmpje.

Al vrij snel besefte N'Gayla dat het wel makkelijk was zo'n oppas en ze begon regelmatig zelf een tweeling, meestal het jochie, af te geven Soms wilde het familielid in kwestie op dat moment helemaal niet oppassen. Het kindje werd in zo'n 'geen zin geval' ook gewoon niet aangenomen

Hier nog een filmpje van Shaila als oppas. Hier een filmpje van 'grote zus' N'Washi als oppas. En ook nog grotere zus N'Aika heeft opgepast, zie hier een filmpje. Maar niet alleen de meiden, ook halfbroer Nakou wilde oppassen, zie hier een filmpje daarvan.

Maar ook in andere dierentuinen gebeurt dat. Het is echt zo gaaf. Vooral als het hele kleine gorilla' betreft die met een jongere gorilla op hun buik lopen (Thandie doet dat met haar halfzusje Vizazi in Antwerpen), maar het is ook schattig als een andere dame (echt dan wel zogenoemde 'tante') een kleintje vast heeft. De hierboven al genoemde N'Washi leeft niet meer in haar familiegroep, maar in een andere dierentuin waar momenteel twee kleintjes zijn. Eén ervan is het jong van haar beste vriendin in de groep. Prachtig hoe ze dat kleintje (op het moment dat ik het zag was het jochie 11 maanden) dan vastpakt. En met het andere jong in de groep (op dat moment 2 jaar en een maand) speelt ze af en toe een beetje.

In Apenheul is op het moment een kleintje en de andere dames (die allemaal al moeder zijn, hun kinderen leven niet meer in de groep) hebben ook interesse in de baby (geboren 21 februari 2021). Daar ga ik nog mooie momenten meemaken de komende tijd.