Gorillafeiten 'Wie is wie' Diversen Over mij Foto's/video's Contact

DE gorillatweeling

Van 10 tot en met 14 juni 2013 was mijn vriend vrij. We gingen gewoon lekker rustig aan doen; dinsdags wel een dagje Efteling en vrijdag stond Burgers' Zoo op de planning. Ik was er al vrij lang niet meer geweest; 6 oktober 2012 voor het laatst, dus het was wel weer eens tijd. Ik vond ook dat Wilfred deze mooie dierentuin moest zien.

We gingen met de trein. Ik checkte onderweg (dat is een soort van 'verslaving' van me) diverse nieuwssites op mijn mobiel en toen las ik op telegraaf.nl: 'Zeldzame gorillatweeling geboren'. Mijn hart begon meteen sneller te kloppen en ik las snel verder en zag meteen 'In Burgers' Zoo in Arnhem is gorilla N'Gayla bevallen van een tweeling. Een uniek moment dat maar zeer zelden voor komt.'

Ik beken maar gewoon dat ik meteen een brok in mijn keel kreeg. Wilfred had mijn emotie door en keek me aan en vroeg (natuurlijk) "Wat is er????". Waarop ik antwoordde "Er ... is een ... tweeling geboren!". Zijn (logische) reactie "Ja, en? Dat gebeurt vaker" waarop ik antwoordde "Ja, maar niet bij gorilla's". Hij vond het dus ook wel bijzonder nieuws en vroeg toen "Waar zijn ze geboren?" Ik keek hem alleen maar met een hele brede glimlach aan en hij wist genoeg "Oh nee, Burgers' Zoo dus ... nou, mooi is dat". En mooi was dat! Voor hem iets minder, omdat ik natuurlijk graag (veel) bij de gorilla's wilde zijn. Ik heb me uiteindelijk redelijk aangepast aan Wilfred trouwens.

We zijn wel meteen naar de gorilla's gelopen. Dat was niet de bedoeling, maar ja ... een tweeling!!! We zijn er (met heel veel pijn in mijn hart) maar een klein kwartiertje geweest en zijn toen aan de rest van het park begonnen. Natuurlijk had ik de route zo gepland dat we tussendoor nog eens bij de gorilla's kwamen. En even later kwamen we er weer en toen heeft Wilfred me achtergelaten en is hij naar de ocean gegaan.

Hier trouwens een geweldig filmpje van Burgers' Zoo van de ontdekking van de tweeling door verzorger Wilco. Zet vooral het geluid aan, want dat is zo het gave eraan!!

Tja, die tweeling ... wat was het een genot om twee van die kleine baby's te zien in moeders armen. Wat was (en is!!) N'Gayla een goede moeder. Ze draaide haar hand er niet voor om. Ik heb (niet zo lang als ik wilde) die eerste dag zo genoten. Hier 1 van de vele foto's die ik op 14 juni 2013 heb gemaakt.

Voordat we naar huis gingen, heb ik mijn dagticket omgezet naar een abonnement en vier dagen later was ik er weer. En zo bezocht ik ze sinds 'dag 1' vrijwel wekelijks (in lente en zomer en deel herfst echt wekelijks; in de winter om de 8 а 12 dagen in principe). Dit tot en met 2015; daarna is de frequentie omlaag gegaan. Over het algemeen om de 2 weken, maar soms nog wel per week van 2016 tot en met 2018. Sinds 2019 bezoek ik ze heel onregelmatig.

Zoals al gezegd, een unieke geboorte. Zoals bij zwangerschap/moederschap onder gorillafeiten al te lezen: toen de tweeling in Burgers' Zoo geboren werd (13 juni 2013) was dat volgens zeggen de zesde tweeling in Europese dierentuinen; de eerste die volledig door moeder opgevoed werden. Ook buiten Europa werden in dierentuinen zes tweelingen geboren (tot aan 2014). Ook daar is maar 1 tweeling volledig door moeder opgevoed. Voor de andere gorillatweelingen geldt dat ze het of niet redden, of maar 1. Of ze werden met de fles grootgebracht (beiden of maar 1). Meer hierover bij 'diversen, DE gorillatweeling'.

Een voorbeeld van waar het misging met een tweeling is bij de halfzus van N'Gayla (moeder van de tweeling in Burgers' Zoo). Dian uit Frankfurt beviel 15 september 2015 van een tweeling. De ene stierf helaas na 2 dagen; de andere na 4 maanden (19 januari 2016). Heel verdrietig. Om dan even bij Dian te blijven: op 2 maart 2017 beviel ze (volgens mij tot ieders verbazing) weer van een tweeling. Helaas stierf het jongetje al na 2 dagen. De andere, een meisje genaamd Xetsa, leeft tot op de dag van vandaag nog altijd. De eerste paar (ongeveer 6) maanden van een gorillajong zijn altijd lastig. Dan is de baby gewoon heel kwetsbaar. Daarna zijn de overlevingskansen veel hoger.

Ook is er 2 maart 2013 in Duisburg een tweeling dood ter wereld gekomen. Het was een siamese tweeling. Dat was feitelijk tweeling 6 in Europa, maar het is nooit bekend gemaakt en daarom wordt de tweeling in Burgers' Zoo steevast 'de zesde gorillatweeling in Europa ooit' genoemd.

Hier nog wat latere foto's van ze. Om te beginnen eentje van 2016.

Ze zitten al een paar jaar maar amper nog dicht bij elkaar, dus het is een geluk hebben als dat een keer wel gebeurd. In 2019 wist ik gelukkig onderstaande foto te maken van ze samen.

Op 30 oktober 2022 had ik ook weer eens geluk; helaas heb ik ze niet van hun voorkant, maar dat komt wel weer eens.

Het jochie is al een paar jaar stukken kleiner dan zijn zus. Dit omdat zus al veel sneller zelfstandig was en zelf haar eten bij elkaar verzamelde. Hij bleef echter heel lang melk drinken. Tja, van groentes wordt je toch veel groter.

Ik kan veel meer over ze vertellen en dat ga ik ooit wel doen. Voor nu verwijs ik jullie naar mijn navolgende (oude) blogs op wordpress:
» https://gorillatwin.wordpress.com/2013/08/19/bijzondere-geboorte/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2013/09/13/oppassers/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2013/10/17/oppassers-deel-2/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/03/16/stilte/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/05/14/tijd-vliegt/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/05/23/en-dat-is-zes/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/06/14/eerste-verjaardag/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/09/24/zo-daar-zijn-we-weer/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2014/10/01/genieten/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2015/01/13/verdriet-voor-tweeling-en-familie/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2015/03/22/update-22-3-2015/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2015/03/29/zaterdag-28-maart/
» https://gorillatwin.wordpress.com/2015/06/15/tijd-vliegt-2/

 
<- terug naar diversen

 © 2024 gorillafan.nl

       

↥ naar boven ↥